Промовисана нова генерација инжењера и специјалиста пољопривреде
25. марта 2019.
Стање у Бресници редовно, воде има довољно
26. марта 2019.
Прикажи све

Неопходна већа подршка Мобилним тимовима за социјално укључивање Рома и Ромкиња

У оквиру пројекта “Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима–становање Рома“, одржан је циклус састанака и радионица. У оквиру ових састанака са Мобилним тимовима, као локалним међусекторским механизмима формираним у оквиру локалних самоуправа, донети су закључци у којима се наглашава да првенство у раду треба да има унапређење комуникације са ромском заједницом, обезбеђивање институционалне одрживости и финансирање оперативних планова Мобилних тимова, који представљају неопходни предуслов за повећање социјалне инклузије Рома и Ромкиња у локалним заједницама.

Учешће у овим активностима узели су представници Врања, Лесковца, Беле Паланке, Бојника, Бујановца, Крагујевца, Крушевца, Прокупља, Новог Сада, Сомбора, Ваљева, Звездаре и Палилуле, Панчева, Оџака и Ковина.

Радионицама, реализованим у Нишу и Београду, током марта 2019. године, присуствовали су Мобилни тимови формирани 2014. године, у оквиру програма “Овде смо заједно” који је реализован у периоду од 2013. до 2017. године.

Током радионица, чланови Мобилних тимова су имали прилику да се упознају са постојећим и планираним иницијативама, подржаним од стране националних и међународних партнера, значајним за даље унапређење процеса социјалног укључивања Рома и Ромкиња, посебно у локалним заједницима у којима постоје бројни изазови у овој области.

Такође, учесници су упознати са циљевима и оствареним резултатима пројекта “Техничка помоћ за унапређење животних и стамбених услова ромске популације у неформалним насељима-становање Рома“.

Важан део пројекта је шема бесповратних средстава (грантова) у оквиру које се подржава 11 пројеката на локалном нивоу у укупној вредности од 7,55 милиона евра. У оквиру иницијативе, биће обезбеђено стамбено решење за преко 700 Ромкиња и Рома, те побољшање инфраструктурних услова за преко 5.000 припадника ромске популације.

Величина слова: