Promovisana nova generacija inženjera i specijalista poljoprivrede
25. marta 2019.
Stanje u Bresnici redovno, vode ima dovoljno
26. marta 2019.
Prikaži sve

Neophodna veća podrška Mobilnim timovima za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

U okviru projekta “Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima–stanovanje Roma“, održan je ciklus sastanaka i radionica. U okviru ovih sastanaka sa Mobilnim timovima, kao lokalnim međusektorskim mehanizmima formiranim u okviru lokalnih samouprava, doneti su zaključci u kojima se naglašava da prvenstvo u radu treba da ima unapređenje komunikacije sa romskom zajednicom, obezbeđivanje institucionalne održivosti i finansiranje operativnih planova Mobilnih timova, koji predstavljaju neophodni preduslov za povećanje socijalne inkluzije Roma i Romkinja u lokalnim zajednicama.

Učešće u ovim aktivnostima uzeli su predstavnici Vranja, Leskovca, Bele Palanke, Bojnika, Bujanovca, Kragujevca, Kruševca, Prokuplja, Novog Sada, Sombora, Valjeva, Zvezdare i Palilule, Pančeva, Odžaka i Kovina.

Radionicama, realizovanim u Nišu i Beogradu, tokom marta 2019. godine, prisustvovali su Mobilni timovi formirani 2014. godine, u okviru programa “Ovde smo zajedno” koji je realizovan u periodu od 2013. do 2017. godine.

Tokom radionica, članovi Mobilnih timova su imali priliku da se upoznaju sa postojećim i planiranim inicijativama, podržanim od strane nacionalnih i međunarodnih partnera, značajnim za dalje unapređenje procesa socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, posebno u lokalnim zajednicima u kojima postoje brojni izazovi u ovoj oblasti.

Takođe, učesnici su upoznati sa ciljevima i ostvarenim rezultatima projekta “Tehnička pomoć za unapređenje životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima-stanovanje Roma“.

Važan deo projekta je šema bespovratnih sredstava (grantova) u okviru koje se podržava 11 projekata na lokalnom nivou u ukupnoj vrednosti od 7,55 miliona evra. U okviru inicijative, biće obezbeđeno stambeno rešenje za preko 700 Romkinja i Roma, te poboljšanje infrastrukturnih uslova za preko 5.000 pripadnika romske populacije.

Veličina slova: