Ubedljiva pobeda rukometašica
9. maja 2018.
Veliko interesovanje osnovaca za gimnazijsko IT-odeljenje
9. maja 2018.
Prikaži sve

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu u Prokuplju je obeležen 9. maj Dan pobede nad fašizmom. Vence na spomenik je položila delegacija Opštine Prokuplje koji je predvodio zamenik predsednika Opštine Miroljub Paunović, načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, predstavnici Vojske Srbije na čelu sa komandantom prokupačke kasarne potpukovnik Bojanom Milenkovićem, kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija.

 

Sa ovog skupa upućena je poruka u kojoj se ističe da treba da sačuvamo i negujemo tradiciju oslobodilačkih ratova, da pamtimo i nikad ne zaboravimo žrtve pale za slobodu. Mir koji danas živimo i u kojem izgrađujemo našu i budućnost naše dece je sazidan od života rodoljuba palih u oslobodilačkim ratovima. Sa željom da se nikad više ne ponovi rat i stradanja i da na planeti vlada večni mir negovaćemo uspomenu na pale heroje.

 

Obraćajući se okupljenima  zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub  Paunović rekao je da je Dan pobede nad fašizmom zlatnim slovima upisan u istoriju čovečanstva.

-Pobeda nad ovom mračnom silom koja je zauvek zbrisana sa lica zemlje, pobeda je dobra nad zlom i naprednih snaga na onome što je predstavljalo mrak čovečanstva. Ponosni smo da su u tom oslobođenju sveta učestvovale i naše jedinice, jedinice Narodnooslobodilačke vojske, koje su oslobođale svoju zemlju u četvorogodišnjem ratu. Svojim herojskim podvizima u Drugom svetskom ratu, naši rodoljubi su doprineli uništenju fašizma i pobedi nad tom mračnom silom, rekao je Paunović i dodao da hrabrost naših boraca zaslužuje poštovanje i večno sećanje.

Prema njegovim rečima naše žrtve su nas svrstale u red modernih evropskih država, jer su one nastale na tekovinama borbe protiv fašizma.

-Danas kada ceo slobodoljubivi svet 9. maj slavi kao Dan slobodnih naroda, mi se ponosimo time što smo potomci onih koji su gazili korakom slobode i da smo i tada, kao i svagda u svojoj dugoj istoriji uvek bili na pravoj strani, istakao je Paunović i naglasio da smo mi bili u borbi za pravdu i istinu, na strani slobodarskog i modernog sveta.

Potpredsednik SUBNOR-a Ljubomir Stojanović je istakao da se Dan pobede u Drugom svetskom ratu obeležava i kao Dan Evrope imajući u vidu da je Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima koje su vodili borci protiv nacizma i fašizma, na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

-U odnosu na broj stanovnika mi smo treća zemlja u svetu koja je imala najveći broj žrtava tokom Drugog svetskog rata. Tokom četvorogodišljeg rata poginulo je i ubijeno  1.700 000 boraca i civila, rekao je Jovanović.

Za sve učesnike skupa zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović sa saradnicima priredio je prijem.

U kulturnom delu programa učestvovao je Dečiji  hor Doma kulture  „Sanjalice“ i učenici OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“.

Veličina slova: