Министар културе ускоро у Прокупљу
16. априла 2018.
Отишао врстан уметник, најпознатији српски кларинетиста
17. априла 2018.
Прикажи све

Одржан квиз „Прљаво или чисто-није исто“

У организацији Општине Прокупље  и подршку ЈКП „Хаммеум“, у  Прокупљу је по први пут одржано Еко квиз  под слоганом „Прљаво или чисто-није исто“, за ученике од  петог до осмог разреда основних школа на територији општине Прокупље.

Начелник Општинске управе  и председник жирија, Никола Копривица је рекао да је ово такмичење  организовано с циљем подизања свести најмлађих суграђана о значају здраве животне средине.

– Општина Прокупље се по први пут укључила у организацију квиза и веома смо задовољни одзивом наших ученика и заинтересованошћу за  такмичење. Образовање деце о значају екологије  је веома позитивна да би се развила свест код најмлађих, како би ученици основних школа стекли знања о основним еколошким питањима савременог друштва, развили критичке ставове према растућој деградацији животне средине и схватили неопходност рационалног коришћења природних ресурса. рекао је Копривица.

Он је додао да овакви догађаји све нас опомињу и мотивишу да учинимо нешто добро за своју околину. Подстичу нас да правилно поступамо са отпадом, информише нас о штетном утицају човека на околину, указује на последице таквог утицаја и указује начине за превазилажење еколошке кризе.

Ученике, наставнике, представнике локалне самоуправе, директоре школа и бројну публику  у Спортској хали,поздравила је већница за образовање и спорт Општине Прокупље, Маја Ранђеловић, која је  учесницима пожелела много среће у овом такмичењу.

-Данас смо се окупили око једне велике идеје за све нас, а то је заштита животне средине. Општина Прокупље се укључила међу првима у ову велику акцију под називом „Прљаво или чисто, није исто“ и наши ученици виших разреда свих основних школа ће одмерити знање из области заштите и очувања животне средине и рециклаже која је такође важна. Сигурна сам да ћете показати велико познавање ове сфере и на тај начин усмерити на прави пут и своје вршњаке, али и нас старије. Сви знамо да је заштита животне средине веома важна и да нашу планету земљу свака генерација добија на чување, за будућност. Зато њене лепоте и богатство сваке врсте морамо да негујемо и својим наследницима је оставимо да у њима уживају, али морамо их научити да и они брину о њој како би ову оазу живота у свемиру оставили будућим генерацијама, рекла је већница Ранђеловић.

Обраћајући се  ученицима и бодрећи их пред такмичење, она је изразила наду да ће им знање и вештине које су стекли током припрема у многоме користити, али да ће им у томе помоћи и грешке старијих, на којима такође треба да уче.

После 6 такмичарских игра, између којих су учесници имали задатак и да одговоре на 12 питања из области екологије и рецклаже,  проглашени су и победници  квиза. Прво место освојила је екипа ОШ „Милић Ракић Мирко“, друго је припало ОШ „ 9.Октобар“ и треће ОШ „Вук Караџић“ из Житног Потока.

Општина Прокупље обезбедила је вредне награде за победнике овог квиза. Ове три школе добиле су камеру и фотоапарат које је члановима такмичарских екипа уручила већница Маја Ранђеловић, док су осталим такмичарима додељене захвалнице за учешће у  квизу. Победник такмичења, ОШ „Милић Ракић Мирко“ пласирала се за републичко такмичење које ће бити одржано  у Београду.

-Без обзира на резултате данас смо сви победници, јер смо се на овај начин сви ставили у службу заштите животне средине и будућности целе планете, истакла је Ранђеловић.

У првом Еко такмичењу, чији је циљ подизање нивоа свести основаца о значају заштите животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији, учествовало је шест основних школа са територије општине Прокупље. Испред сваке школе наступила је екипа од четири члана и то  по један ученик петог, шестог, седмог и осмог разреда. Свака екипа имала је једног капитена из редова ученика и наставника који је учествовао у одређеним играма.

У  Еко квизу за основце учествовале су основне школе „Ратко Павловић Ћићко“, „Никодије Стојановић Татко“, „Милић Ракић Мирко“, „Светислав Мирковић Ненад“ у Малој Плани и „Вук Караџић“ у Житном Потоку.

-Долазим из једне веома здраве средине, тако да посебно желим да укажем својим вршњацима колика је то привилегија. Важно је да свако од нас да свој допринос  за очување простора у којем живимо, за нас, а и будуће генерације, рекао је Зорана Зекировић, ученица VIIIразреда ОШ „Вук Караџић“у Житном Потоку.

– Драго ми је да учествујем у овом квизу и на тај начин  дам свој допринос у подизању свести о значају заштите животне средине. Заједно са наставницама које су нам обезбедиле потребне реквизите, припремали смо се за такмичење око две недеље. Највише  ми се допада што је квиз тако осмишњен да се на примерима може показати колико поједини предмети, као што је пластична кеса, загађују животну средину, Маша Спасић, ученица VI разреда ОШ „Никодије Стојановић Татко“.

-Једва сам чекао да  почне такмичење јер сматрам да смо се добро припремили. Наша екипа је веома уиграна и задовољство је када кроз игру научите многе важне ствари. А најважније за наше здравље и безбедно одрастање је да чувамо нашу околину од загађења. рекао је Марко  Милојковић, ученик VI разреда ОШ „Светислав Мирковић Ненад“ у Малој Плани.

– Наши ученици били су веома заинтересовани за ово такмичење у које смо кренули по  угледу на такмичење које се већ одржава у Београду и другим градовима. Мислим да смо веома добро припремљени и надамо се да ћемо наставити  такмичење и на републичком нивоу. истакао је Дејан Живковић, професор биологије Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“.

      

 

 

 

Величина слова: