Toplička akademija strukovnih studija u Prokuplju, Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije, organizovao je 3. konferenciju o agroturizmu sa međunarodnim učešćem, pod nazivom AGROTOP 2023.
Imajući u vidu da je napredak u bilo kojoj grani privrede nemoguć bez implementacije najnoviojih naučnih i stručnih saznanja, Odsek za poljoprivredno prehrambene studije je uputio poziv relevantnim naučnim i stručnim istraživačima iz zemlje i inostranstva da dostave svoje radove iz oblastni agroturizma i poljoprivrede. Kako je istaknuto, pristiglo je oko 40 radova, razvrstanih u pet sekcija: turizam, biljna proizvodnja, animalna proizvodnja, prehrambena proizvodnja i zaštita bilja.
Predsednik Topličke akademije strukovnih studija prof. Zvonko Zlatanović, pozdravnim govorom je i zvanično otvorio ovaj naučni skup u Prokuplju.
-Naš Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije postoji već 47 godina i nosilac je današnjeg naučnog skupa u organizacionom i tehničkom smislu. Sa velikom moralnom obavezom pruža doprinos razvoju, ne samo grada Prokuplja, već i Topličkog okruga i cele Srbije, jer hrana i poljoprivreda su uvek bile i biće temelj zdravlja i zdravog života. Pre godinu dana organizovali smo drugu konferenciju, a danas, uvažavajući promene i tendenciji rasta i razvoja u sektorima poljoprivrednih nauka, turizma i proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, koji su neraskidivo povezani, definisali smo i tematska polja u kojima ćete svojim stručnim radom i rezultatima do kojih ste došli, pružiti doprinos razvoju poljoprivrede i turizma juga Srbije. Agroturizam podrazumeva snažnu vezu i uzročno posledičan odnos turizma i poljoprivrede. Zahvaljujući podršci nadležnih ministarstava, lokalne samouprave, okruga i Turističke organizacije Grada Prokuplja, organizovana je ova treća po redu konferencija naše visokoobrazovne institucije, kao jedan novi kvalitet i jaka spona države u borbi protiv iseljavanja mladih ljudi i budućih kadrova. Oni će svoju profesionalnu karijeru moći da grade u Srbiji sa dobrim izgledima za uspeh i prosperitet. Ti rezultati mene, kao predsednika Topličke akademije strukovnih studija, kao i moje kolege, nadalje obavezuju na konstantan napredak u osavremenjavanju rada sa studentima, u smislu podizanja standarda, kvaliteta obavljanja delatnosti koje objedinjuju obrazovni i primenjeno istraživački rad, kao deo jedinstvenog procesa visokog obrazovanja, kazao je Zlatanović i poželeo uspešan rad učesnicima konferencije.
Ispred Grada Prokuplja prisutne je pozdravila član Gradskog veća Milena Petrović, koja je istakla da je toplički kraj poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, pre svega po voćarstvu.
– Imamo sve potencijale za razvoj agroturizma, pre svega, zdravu, netaknutu prirodu, čist vazduh, domaću hranu i sve što je potrebno da bi smo krenuli u ovaj projekat. Grad Prokuplje je uvek spreman da sa sarađuje, kako finansijski tako i logistički da podrži ovakve projekte. U tom cilju u planu je izdvajanje sredstava za razvoj agroturizma, za oživljavanje topličkih sela i razvoj ovoga kraja, kazala je Petrović i dodala da je Grad Prokuplje uz podršku Ministarstva za brigu o selu učinio veliki napor da što više mladih bračnih parova ostane na selu, obezbedivši im kuće sa okućnicom. Kako ističe, lokalna samouprava ima u planu izdvajanje sredstava za razvoj agroturizma i u tom cilju poziva sve zainteresovane investitore da ulažu u toplički kraj.
Predsednik Turističke organizacije Grada Prokuplja, Simon Simonović, istakao je značaj Topličke akademije za ovaj kraj, ogromne zasluge za njegov privredni i turistički razvoj i tim povodom direktoru ove ustanove uručio Blagodarnicu Turističke organizacije Grada Prokuplja. Kako ističe Simonović, TO Grada Prokuplja je za relativno kratko vreme znatno uvećala svoj turistićki promet.
-U više navrata donosili smo našem gradu različita turistička priznanja, a već sutra, svečano će nam u Beogradu biti uručena Zlatna plaketa za doprinos razvoju turizma Grada Prokuplja, istakao je Simonović.
U radnom delu konferencije prezentovani su radovi o primeni biopolimera za pakovanje prehrambenih proizvoda, o sadržaju vitamina C u sortama jabuka Zukva i Ajdared, proizvodnji organskog lekovitog i začinskog bilja i mnogi drugi iz oblasti poljoprivrede i turizma.