Упис и обнова регистрације газдинстава траје до 30. априла
16. априла 2019.
Градоначелник Прокупља Александар Симоновић упутио писмо подршке градоначелнику Епона Ги Милеру: Ми смо уз наше побратиме
16. априла 2019.
Прикажи све

Одржани Духовни разговори у сусрет највећем хришћанском празнику Ускрсу у Музеју у Прокупљу

У организацији народног Музеја Топлице и цркве Светог Прокопија, а уз благослов епископа нишког Арсенија, у Прокупљу је у склопу “Духовних разговора”, у сусрет највећем хришћанском празнику Ускрсу, одржано предавање под називом “Гроб као колевка живота-трагом библијских васкрсења до васкрсења Христовог“.

У холу  Музеја, о бесконачној теми васкрсења, Прокупчанима је говорио јеромонах Нектарије Ђурић, однедавно и клирик Епархије.

-Сада смо у периоду који наша Православна црква назива велики пост, који поред уздржавања од хране и лоших мисли подразумева и период поучавања о вери, казао је јеромонах Нектарије Ђурић и подвукао да велики пост има корене у старозаветној припреми за крштење оних који би постепено у периоду од 40 дана били увођени у тајну васкрсења Христовог.

Говорећи о чину васкрсења, он је поменуо васкрсења о којима постоје писана сведочанства у Старом завету и односе се на период пре појаве Христа, што је према његовим речима потврда веровања да је Бог, творитељ свих бића и душа, одувек имао моћ васкрсења мртвих и да је на земљу послао свог сина да отелотвори и људима покаже ту његову моћ.

Тако је поменуо два васкрсења дечака која су живела у Јерусалиму у деветом веку пре Христа и о којима су говорили старозаветни пророци Илија и Јелисиј.

-Занимљиво је како у старозаветним књигама објашњавају повезаност душе и тела и појам смрти, казао је јеромонах и објаснио да се у тим старим записима пророка јединство духа и тела називало “нефрем” а место где би након смрти одлазиле све душе и праведника и оних других звало се Хад.

-То веровање задржало се у старом Израелу све до појаве Месије који је човечанству донео наду и потврду о општем васкрсењу, казао је Нектарије.

Предавање о светој тајни васкрсења, изазвало је велико интересовање Прокупчана, тако да су се, и након предавања,  задржали у разговору са јеромонахом Нектаријем који је одговарао на сва њихова питања везана за ову, како је рекао, бесконачну тему.

Величина слова: