Upis i obnova registracije gazdinstava traje do 30. aprila
16. aprila 2019.
Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović uputio pismo podrške gradonačelniku Epona Gi Mileru: Mi smo uz naše pobratime
16. aprila 2019.
Prikaži sve

Održani Duhovni razgovori u susret najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu u Muzeju u Prokuplju

U organizaciji narodnog Muzeja Toplice i crkve Svetog Prokopija, a uz blagoslov episkopa niškog Arsenija, u Prokuplju je u sklopu “Duhovnih razgovora”, u susret najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu, održano predavanje pod nazivom “Grob kao kolevka života-tragom biblijskih vaskrsenja do vaskrsenja Hristovog“.

U holu  Muzeja, o beskonačnoj temi vaskrsenja, Prokupčanima je govorio jeromonah Nektarije Đurić, odnedavno i klirik Eparhije.

-Sada smo u periodu koji naša Pravoslavna crkva naziva veliki post, koji pored uzdržavanja od hrane i loših misli podrazumeva i period poučavanja o veri, kazao je jeromonah Nektarije Đurić i podvukao da veliki post ima korene u starozavetnoj pripremi za krštenje onih koji bi postepeno u periodu od 40 dana bili uvođeni u tajnu vaskrsenja Hristovog.

Govoreći o činu vaskrsenja, on je pomenuo vaskrsenja o kojima postoje pisana svedočanstva u Starom zavetu i odnose se na period pre pojave Hrista, što je prema njegovim rečima potvrda verovanja da je Bog, tvoritelj svih bića i duša, oduvek imao moć vaskrsenja mrtvih i da je na zemlju poslao svog sina da otelotvori i ljudima pokaže tu njegovu moć.

Tako je pomenuo dva vaskrsenja dečaka koja su živela u Jerusalimu u devetom veku pre Hrista i o kojima su govorili starozavetni proroci Ilija i Jelisij.

-Zanimljivo je kako u starozavetnim knjigama objašnjavaju povezanost duše i tela i pojam smrti, kazao je jeromonah i objasnio da se u tim starim zapisima proroka jedinstvo duha i tela nazivalo “nefrem” a mesto gde bi nakon smrti odlazile sve duše i pravednika i onih drugih zvalo se Had.

-To verovanje zadržalo se u starom Izraelu sve do pojave Mesije koji je čovečanstvu doneo nadu i potvrdu o opštem vaskrsenju, kazao je Nektarije.

Predavanje o svetoj tajni vaskrsenja, izazvalo je veliko interesovanje Prokupčana, tako da su se, i nakon predavanja,  zadržali u razgovoru sa jeromonahom Nektarijem koji je odgovarao na sva njihova pitanja vezana za ovu, kako je rekao, beskonačnu temu.

Veličina slova: