„Улица даривања“ поклон грађанима Прокупља
21. јула 2019.
У сусрет манифестацији „Драинчеви сусрети песника“
22. јула 2019.
Прикажи све

Отворена изложба слика са овогодишње Ликовне колоније „Божа Илић“

У Галерији „Божа Илић“, у оквиру славских свечаности, отворена је изложба слика, на којој су изложена дела сликара, учесника овогодишње Ликовне колоније, која носи име истакнутог и познатог сликара из Топлице, Боже Илића. Изложбу је по завршетку празничне литургије, коју је одржао у цркви Светог Прокопија, обишао и владика нишки Арсеније, заједно са градоначелником Прокупља Александром Симоновићем.
Као сликар домаћин, који је све време на Белом Камену био са гостима, сликарима из Србије и Македоније, био је и овај пут историчар уметности Драган Поповић.


Он је, по отварању изложбе слика са 22. Ликовне колоније „Божа Илић“, рекао да је она оправдала своје дугогодишње постојање и поверење локалне самоуправе, али и да је задржала међународни карактер, јер је поред истакнутих сликара из Србије, ове године учествовао и један сликар из Македоније.
-Колонија је трајала седам дана, а на њој је настало тридесетак слика. Планирамо да направимо селекцију нових уметничких дела, тако што ћемо нека употребити за набавку средстава за оплемењивање простора Галерије „Божа Илић“. То се односи на расвету, климатизацију, завршавање застакљивања, можда и једну рампу за инвалиде, која нам недостаје. Други део ових врло вредних слика ће остати у депоу прокупачког Музеја, рекао је Поповић и истакао да ова Ликовна колонија, заправо представља једну врсту покретачке снаге за унапређење рада у Галерији и употпуњавање ликовне збирке, која без овогодишњих слика, броји око 700 различитих радова уметника из Србије и света.


Учесници овогодишње Ликовне колоније „Божа Илић“ су по завршетку радног дела посетили и Божино родно место Житни Поток, где се у самом центру села, налази његов плато са бистом и мозаиком „Стара Србија“, који је сам Божа урадио шездесетих година прошлог века.
-Плато је обновљен, тачније направљен је нови, а реплику целог мозаика, урадио је сликар, такође наш Топличанин Мирослав Лазовић, користећи врло мало старог материјала, истакао је Поповић.
Професор и сликар из Ниша Јелица Ашанин је била овогодишњи учесник Ликовне колоније „Божа Илић“. Она је, разгледајући своје и слике својих колега, рекла да је веома важно и добро што се Топлица на овај начин сећа и чува велике уметнике од заборава.
-Имала сам срећу да сам Божу Илића лично познавала. Он је мене, мог брата и садашњег супруга припремао за Академију у Београду, тако да ме за њега вежу и неке приватне, веома лепе успомене. Он је иначе колега мог оца, који је академски вајар. Што се тиче места где смо сликали, Белог Камена, могу да кажем да је све импресивно, пејзажи су невероватни и није ни чудо што је сам Божа сликао тај колорит и такве композиције. Осликавао је једну предивну природу, која је свуда око нас и посебно инспиративна за уметнике, тако да смо сви скупа сваког тренутка уживали, истакла је сликарка из Ниша.
Трајче Јованов, који је по други пут дошао на Ликовну колонију из Македоније, нагласио је да је одушевљен и да ће у свој родни град, из Прокупља и са Белог Камена понети само лепе утиске.
И остали учесници Ликовне колоније „Божа Илић“ похвалили су целу организацију ове уметничке манифестације и нагласили да би поново дошли и били део ње.

Величина слова: