Смањен број пацијената у ковид амбуланти, на Инфективном одељењу 31 лице од тога 14 позитивно на корону
13. јула 2020.
Војска Србије и Град Прокупље раде на санирању штета од поплава
13. јула 2020.
Прикажи све

Отворена радионица „Уметност кроз време“

Овогодишња ликовна радионица, под називом „Уметност кроз време“, чији је организатор Културно-образовни центар у Прокупљу, почела је данас и трајаће до петка 17. јула.

-Радионицу организујемо на отвореном и уз поштовање свих прописаних мера у циљу спречавања ширења инфекције вирусом корона. Због тога је и број учесника ове наше радионице само три, рекла је директорка Културно-образовног центра Љиљана Красић и истакла да је сав потребан материјал за стварање  и овај пут обезбедио домаћин радионице.

Како је навела, тема овогодишњег стварања радионице „Уметност кроз време“, јесу дела сликара Ван Гога, која ће сами изабрати и на основу њих насликати свој рад.

-Ранијих година смо практиковали да по завршетку радионице организујемо и изложбу. Ове године то нећемо радити из разумљивих разлога, али свако ко буде желео да види дела ових младих стваралаца, може да дође код нас, где ће она бити и изложена, нагласила је Красић и додала да је важно да млади науче да и у оваквим околностима стварају, прилагођавајући се условима и чувајући себе првенствено.

Професор ликовне културе Владан Лабовић и овај пут се нашао у улози ментора и подршке овим младим уметницима.

-Прошле године су учесници ове радионице осликвали мотиве Прокупља, а сада је пред њима, рекао бих мало већи изазов, а то је интерпретација уметничких дела Ван Гога. Циљ је првенствено да науче нешто ново о његовом стваралаштву и уметности 19. века. Док буду сликале, разговараћемо и научиће још понешто ново, што можда нису знале о овом великом сликару, рекао је професор Лабовић и нагласио да је много битно и да овладају техником уље на платну.

Једна од учесница радионице и ове године је  Надежда Ристић, која је завршила другу годину Академије примењене уметности у Нишу.

-Овде сам по други пут и са задовољством сам се одазвала позиву да учествујем. На свој начин ћу интерпретирати дело Ван Гога „Винсентова соба“, али свакако је важно да се потрудим да она, на крају ипак асоцира на његову слику, рекла је Надежда и додала да за сликање и сликарство увек има времена јер га неизмерно воли.

Милица Бабић по четврти пут учествује у радионицама које организује КОЦ и увек се радује новим изазовима, које доносе оваква уметничка окупљања.

-Сликање ме смирује и опушта, оно ми даје неку нову стваралачку енергију. Лепо се осећам док то радим, просто ме испуњава, зато сам и уписала Уметничку школу у Нишу, нагласила је Милица и додала да је завршила други разред, на смеру техничар дизајна ентеријера и индустријских производа.

 Њен омиљени сликар је Фрида Кало, зато што има особен стил и слика своје животне тренутке. Ипак, пошто је тема на радионици задата Милица ће овај пут сликати „Аутопортерет Ван Гога“, а не своје омиљене сликарке.

Најмлађа учесница ове радионице је Катарина Миливојевић, која је завршила шести разред основне школе. И она воли да слика, а као свој задатак је одабрала дело Ван Гога „Звездана ноћ“.

Катарина каже да, иначе воли да слика небо и звезде и да нијансира, а професор Лабовић додаје, да је композиција овог дела раздрагана и једна од светлијих фаза овог великог сликара, која ће овој младој учесници радионице „Уметност кроз време“ заправо, баш због тога и највише одговарати.

Величина слова: