Традиционални шаховски турнир у оквиру обележавања градске славе
16. јула 2019.
Удружење пензионера пружа различите видове помоћи члановима
16. јула 2019.
Прикажи све

Овогодишњи лауреат Плакете Светог Прокопија доктор Драган Милић

Град Прокупље и ове године традиционално, у сарадњи са Црквеном општином, додељује Плакету са ликом Светог Прокопија и три похвалнице најзаслужнијим појединцима, установама и предузећима. Оне ће добитницима бити уручене на Академији у Дому културе 20. јула, дан уочи градске славе Свети Прокопије.

Овогодишњи добитник Плакете Светог Прокопија, на предлог  Српског лекарског друштва, Подружнице Прокупље, јесте доц. др Драган Милић, кардиохирург, који живи и ради у Нишу.

У образложењу за доделу Плакете овом лекару, који је познат и признат и у свету, каже се да се захваљујући овом рођеном Прокупчанину, за наш крај чуло широм земље и света. Милић је допринео да се услови рада у здравству побољшају.

Драган Милић рођен је 12.08.1965. године у Прокупљу. Завршио је Медицински факултет у Нишу, а онда специјализацију из хирургије и субспецијализацију из кардиохирургије на Медицинском факултету у Београду.

Аутор је и коаутор 26 радова објављених Ин Еxтенсо, при чему пет њих има индексацију са импакт фактором. Укупан импакт бод је 8.5, чиме је Милић добио категоризацију А2, према критеријумима Министарстава за науку и заштиту животне средине Републике Србије. Објављени радови доктора Милића су до сада више пута цитирани у часописима од међународног значаја.

Доктор Драган Милић је доцент на предмету Општа хирургија са ратном хирургијом на Медицинском факултету у Нишу и директор је Клинике за кардиоваскуларну и трансплантациону хирургију у Клиничком центру у Нишу. Члан је Српског лекарског друштва и иза себе има више стручних публикација.

Добитник прве похвалнице, на предлог прокупачких установа културе, Народне библиотеке „Раде Драинац”, Дома културе „Радивој Увалић Бата“ и Народног музеја Топлице, јесте Историјски архив Топлице. Архив је, како се наводи, установа која континуирано, годинама помера границе свог пословања и успешно врши своју културну мисију. Такође, напорима Града Прокупља, годинама се сређује и адаптира и постаје једна од елитних установа овог профила у Србији. Конкуришући код разних донатора, Историјски архив Топлице је обезбедио потребна средства, и са овогодишњим пројектима, успеће у потпуности да заврши адаптацију и реконструкцију зграде. Поред свега наведеног, постиже одличне резултате и у архивистичким пословима, што је свакако приоритет у раду запослених у овој установи.

Друга похвалница ове године припала је грчком граду Серес, на предлог старешине храма Светог Прокопија протојереја Николе Илића. Град Серес је био домаћин Међународног фестивала хорова на коме је учествовао и хор цркве Светог Прокопија. Том приликом, прокупачки хор је имао запажен наступ, а грчки домаћини су показали изузетну љубав и гостопримство. На поменутој смотри хорова у децембру 2018. године, хор цркве Светог Прокопија је представљао не само своју цркву, већ и град Прокупље, али и целу Србију. Ова похвалница је према мишљењу предлагача, идеална прилика да се пријатељима и браћи по вери из Грчке захвали на прави начин.

Омладински фудбалски клуб „Топличанин“ је лауреат треће овогодишње похвалнице, на предлог дугогодишњег спортског новинара Милана Крстића. Он је настао давне 1919. године и ове године слави велики и значајан јубилеј, век постојања и успешног рада. За 100 година, колико се лопта котрља у Топлици, он је изнедрио многе играче, тренере, спортске раднике и окупио  бројне навијаче, поставши јединствени симбол Прокупља. Овогодишњи јубилеј, којим мало који фудбалски клуб и у Европи може да се похвали, свакако је прилика да се заједно са овом наградом присетимо свих оних, који су стварали историју „Топличанина“ и бранили боје овог града и свих оних људи, који су живели и живе за свој фудбалски клуб. Оно што је у овој години јубилеја најбитније, јесте да се „Топличанин“ враћа на старе стазе славе, да је изборио пласман у Српску лигу, на велико одушевљење бројних Прокупчана, који су увек срчано пратили  успехе и резултате свог фудбалског клуба.

Величина слова: