Tradicionalni šahovski turnir u okviru obeležavanja gradske slave
16. jula 2019.
Udruženje penzionera pruža različite vidove pomoći članovima
16. jula 2019.
Prikaži sve

Ovogodišnji laureat Plakete Svetog Prokopija doktor Dragan Milić

Grad Prokuplje i ove godine tradicionalno, u saradnji sa Crkvenom opštinom, dodeljuje Plaketu sa likom Svetog Prokopija i tri pohvalnice najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i preduzećima. One će dobitnicima biti uručene na Akademiji u Domu kulture 20. jula, dan uoči gradske slave Sveti Prokopije.

Ovogodišnji dobitnik Plakete Svetog Prokopija, na predlog  Srpskog lekarskog društva, Podružnice Prokuplje, jeste doc. dr Dragan Milić, kardiohirurg, koji živi i radi u Nišu.

U obrazloženju za dodelu Plakete ovom lekaru, koji je poznat i priznat i u svetu, kaže se da se zahvaljujući ovom rođenom Prokupčaninu, za naš kraj čulo širom zemlje i sveta. Milić je doprineo da se uslovi rada u zdravstvu poboljšaju.

Dragan Milić rođen je 12.08.1965. godine u Prokuplju. Završio je Medicinski fakultet u Nišu, a onda specijalizaciju iz hirurgije i subspecijalizaciju iz kardiohirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Autor je i koautor 26 radova objavljenih In Extenso, pri čemu pet njih ima indeksaciju sa impakt faktorom. Ukupan impakt bod je 8.5, čime je Milić dobio kategorizaciju A2, prema kriterijumima Ministarstava za nauku i zaštitu životne sredine Republike Srbije. Objavljeni radovi doktora Milića su do sada više puta citirani u časopisima od međunarodnog značaja.

Doktor Dragan Milić je docent na predmetu Opšta hirurgija sa ratnom hirurgijom na Medicinskom fakultetu u Nišu i direktor je Klinike za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju u Kliničkom centru u Nišu. Član je Srpskog lekarskog društva i iza sebe ima više stručnih publikacija.

Dobitnik prve pohvalnice, na predlog prokupačkih ustanova kulture, Narodne biblioteke „Rade Drainac”, Doma kulture „Radivoj Uvalić Bata“ i Narodnog muzeja Toplice, jeste Istorijski arhiv Toplice. Arhiv je, kako se navodi, ustanova koja kontinuirano, godinama pomera granice svog poslovanja i uspešno vrši svoju kulturnu misiju. Takođe, naporima Grada Prokuplja, godinama se sređuje i adaptira i postaje jedna od elitnih ustanova ovog profila u Srbiji. Konkurišući kod raznih donatora, Istorijski arhiv Toplice je obezbedio potrebna sredstva, i sa ovogodišnjim projektima, uspeće u potpunosti da završi adaptaciju i rekonstrukciju zgrade. Pored svega navedenog, postiže odlične rezultate i u arhivističkim poslovima, što je svakako prioritet u radu zaposlenih u ovoj ustanovi.

Druga pohvalnica ove godine pripala je grčkom gradu Seres, na predlog starešine hrama Svetog Prokopija protojereja Nikole Ilića. Grad Seres je bio domaćin Međunarodnog festivala horova na kome je učestvovao i hor crkve Svetog Prokopija. Tom prilikom, prokupački hor je imao zapažen nastup, a grčki domaćini su pokazali izuzetnu ljubav i gostoprimstvo. Na pomenutoj smotri horova u decembru 2018. godine, hor crkve Svetog Prokopija je predstavljao ne samo svoju crkvu, već i grad Prokuplje, ali i celu Srbiju. Ova pohvalnica je prema mišljenju predlagača, idealna prilika da se prijateljima i braći po veri iz Grčke zahvali na pravi način.

Omladinski fudbalski klub „Topličanin“ je laureat treće ovogodišnje pohvalnice, na predlog dugogodišnjeg sportskog novinara Milana Krstića. On je nastao davne 1919. godine i ove godine slavi veliki i značajan jubilej, vek postojanja i uspešnog rada. Za 100 godina, koliko se lopta kotrlja u Toplici, on je iznedrio mnoge igrače, trenere, sportske radnike i okupio  brojne navijače, postavši jedinstveni simbol Prokuplja. Ovogodišnji jubilej, kojim malo koji fudbalski klub i u Evropi može da se pohvali, svakako je prilika da se zajedno sa ovom nagradom prisetimo svih onih, koji su stvarali istoriju „Topličanina“ i branili boje ovog grada i svih onih ljudi, koji su živeli i žive za svoj fudbalski klub. Ono što je u ovoj godini jubileja najbitnije, jeste da se „Topličanin“ vraća na stare staze slave, da je izborio plasman u Srpsku ligu, na veliko oduševljenje brojnih Prokupčana, koji su uvek srčano pratili  uspehe i rezultate svog fudbalskog kluba.

Veličina slova: