Najbolji recitatori učestvuju na Okružnom takmičenju
30. marta 2018.
Upis prvaka počinje u ponedeljak
30. marta 2018.
Prikaži sve

Počinje prolećna setva

Na teritoriji Opštine Prokuplje počinje prolećna setva tokom koje će biti zasejano  oko 2.870 hektara. Najveće površine od  2.340 hektara,  kao i prethodnih godina, zauzeće  kukuruz. Ječam  će biti posejan na površini od 260, ovas na  200, a tritikala na 70 hektara.

Ratari na području prokupačke opštine počinju  sa pripremom zemljišta i đubrenjem  veštačkim  đubrivom  kako bi što pre krenuli sa setvenim radovima.

-Povoljne vremenske prilike i dovoljne količine vlage u zemljištu idu na ruku ratarima pa  čim temperatura  zemljišta u setvenom sloju bude veće od  10 stepeni ratari mogu da krenu sa setvom, ističu poljoprivredni stručnjaci i za đubrenje preporučuju isključivo  mineralna đubriva KAN i  UREA koji povećavaju prinose i do 30 odsto.

U prokupačkim poljoprivrednim apotekama najviše su zastupljena semena  Instituta za kukuruz Zemun Polje i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novag Sada a ratarima se preporučuje da zbog suše seju hibride ranih grupa zrenja.

Savetodavci iz Poljoprivredno stručne službe Opštine Prokuplje koriste priliku da obaveste poljoprivrednike, da zahteve za dodelu subvencija za biljnu proizvodnju, u iznosu od 4.000 dinara po hektaru, mogu da podnesu na šalteru Uprave za trezeor u Prokuplju svakog radnog dana sve do 30.aprila.

Veličina slova: