Обука прокупачких воћара о начинима најсавременије производње
21. фебруара 2019.
Представљен нови број часописа „Ток“
22. фебруара 2019.
Прикажи све

Почиње реализација мера из области популационе и демографске политике у Прокупљу

Водећи се републичким мерама популационе политике и Стратегијом за подстицање рађања, у буџету Града Прокупља ове године планирана су средства за остваривање права из области популационе и демографске политике. Ова средства биће употребљена за једнократна новчана давања за покушај вантелесне оплодње, за поклон честитку прворођеној беби у Новој години, једнократну новчану помоћ за прво, друго и треће новорођено дете у породици чија мајка има пребивалиште на територији града Прокупља и за набавку обавезних уџбеника за све прваке.

-На основу Правилника о критеријумима и начину остваривања права из области популационе и демографске политике у Прокупљу, биће расписан Јавни позив за једнократна новчана давања за вантелесну оплодњу. Право на финансирање једног покушаја вантелесне оплодње имају парови који су претходно имали три покушаја вантелесне оплодње без живорођеног детета на терет средстава Републичког фонда за здравствено осигурање. Право на финансирање једног покушаја вантелесне оплодње имају и лица која су одбијена од стране Републичког фонда за здравствено осигурање. И у првом и у другом случају, потребно је да жена у моменту подношења захтева није навршила 45 година живота, да су оба партнера држављани Републике Србије и да пре подношења захтева имају пребивалиште на територији града Прокупља најмање 12 месеци, као и да испуњавају здравствене критеријуме установе у којој се врши вантелесна оплодња, изјавила је члан Градског већа и председник Локалног савета за популациону и демографску политику Маја  Ранђеловић.

Право на једнократно новчано давање за вантелесну оплодњу могу остварити и парови где жена има до 50 година старости, који су успешно окончали поступак вантелесне оплодње сопственим средствима у некој од здравствених установа на територији Републике Србије, под условом да поднесу захтев у року од шест месеци од дана утврђивања трудноће, и да у време вантелесне оплодње нису испуњавали услов да се укључе у Програм вантелесне оплодње који финансира РФЗО.

Све видове новчаног давања за вантелесну оплодњу могу остварити парови где је вантелесна оплодња урађена у некој од здравствених установа из плана мреже здравствених установа Републике Србије. Потребна документација, која ће се подносити уз захтев, дефинисана је Правилником, а све наведено биће објављено у Јавном позиву.

-Из локалног буџета, прворођеној беби у Новој години биће додељена једнократна новчана помоћ у износу од 60.000 динара. За прворођено дете додељиваће се једнократна новчана помоћ у износу од 15.000, друго 20.000, а треће 25.000 динара, рекла је Маја Ранђеловић и додала да ће се у овој години издвојити средства и за куповину обавезних уџбеника које ће добити сви прваци у Прокупљу.

Величина слова: