Ратари убрзали сетвене радове
5. децембра 2018.
Град Прокупље помаже социјално угрожене становнике, обезбеђено огревно дрво за породице слабијег имовног стања
5. децембра 2018.
Прикажи све

Поклони за децу сеоске школе у Товрљану

Захваљујући донаторима и хуманим људима, ученици издвојеног одељења Основне школе „Светислав Мирковић Ненад“ у Товрљану, добили су спортске реквизите, голове за мали фудбал, лопте и рекете за бадминтон и чуњеве.

-Породица Радивоја Шмигића из Товрљана обрадовала је наше ђаке малим головима, а породица Бобана Ковачевића лоптама. Ово је велика радост за све њих и зато смо овај леп зимски дан искористили за игру напољу. Свима се захваљујемо што мисле на нас и што нас врло често обрадују поклонима, рекао је учитељ издвојеног одељења Основне школе „Светислав Мирковић Ненад“   Марко Чикарић.

Петоро ученика из ове Основне школе у Товрљану,  сада ће моћи радосно да трчи за лоптом у свом школском дворишту.

-Овако мале ствари нашој деци значе много. Захваљујући донаторима, који су и раније помагали нашу школу, а пре свега локалној самоуправи, наши ђаци имају добре услове за рад и учење. Они су заслужили све то, јер су добра деца и добри ђаци. Са њима ово село живи и са њима се сви заједно радујемо свакој јесени и почетку нове школске године, истакао је Чикарић.

У овом планинском селу са неколико кућа ужурбано се обнављају домаћинства и подижу нови воћњаци, а све у циљу стварања бољих услова за живот, пре свега младом нараштају.

Тако родитељи ђака помажу у свему, ложе пећ у хладним јесењим и зимским данима, како би се учионица загрејала док ђаци не стигну на часове, помажу око спремања и набавке ужине и одржавања хигијене у школи.

Углавном старачка домаћинства, сада су добила нову енергију и вољу да раде на земљи и обрађују своја имања.

Недавно је обновљен и пут до Товрљана. Уређен је део пута ка једном од засеока овог села, а и са куршумлијске стране стиже асфалт, који ће пут до села скратити  за нешто више од пола километра.

У свему овоме, мештани Товрљана, и две овдашње породице са малом децом, које су се определиле за останак и живот на селу, велико природно богатство у води и плодном обрадивом земљишту, виде наду. Очекују да ће локална самоуправа, као и до сада, наставити да помаже, али да ће и уз помоћ државе овај крај оживети и развити пољопривредну производњу, што би значило бољи живот за становнике овог живописног, а донедавно заборављеног и запостављеног краја.

 

Величина слова: