Уз „Галију“ и ватромет весело дочекана Православна 2018.
18. јануара 2018.
Припреме за Богојављенску пливачку трку
18. јануара 2018.
Прикажи све

Порука у стиховима прокупачких песника

У прокупачком Дому културе по први пут у 2018. години, највернији љубитељи поезије, уживали су у књижевној вечери на којој су своје стихове говорили чланови Књижевне омладине Прокупље. Уз одабране стихове и ноте, млади и талентовани песници послали су поруку коју су сместили у сам назив овог поетског сусрета, а она је била „Борити се, тражити, не наћи и не клонути“.

-Без обзира на сву тежину коју нам живот доноси увек се одлучујемо да се боримо и не клонемо, чак и када смо у својим трагањима безуспешни. Ову 2018. годину зато започињемо својом највећом снагом, а то су управо талентовани и вредни чланови Књижевне омладине. Цитатом Ромена Ролана, француског нобеловца, по коме овај поетски сурет и носи назив, послали смо поруку кроз стихове и показали да је мудрост хармонија мисли, коју смо добили читајући значајна дела из књижевности, рекла је председник Књижевне омладине Прокупље Ивана Ђурковић.

Она је додала да су чланови ове поетске дружине обрадили три дела и то „Прељубу“ Паула Коеља, „Женски родослов“ Љиљане Хабјановић Ђуровић и „Експонто“ Иве Андрића.

-Кроз драмски приказ покушали смо да овековечимо значајна дела из књижевности. Њихову заједничку тежњу прерадили смо својим мислима као један спој и преточили у своје стихове. Циљ вечери је био да оживимо прочитано и подсетимо на оно што је вредно, али и натерамо сами себе на вечну борбу за праве вредности, јер није важно да ли смо се нашли, већ да нисмо клонули, додала је Ђурковић.

У овој поетској вечери учествовали су млади и талентовани Прокупчани, песници Књижевне омладине Прокупље, али и чланови новог прокупачког омладинског бенда „Без Лене“ . То су Милутин Милошевић, Милена Перић, Милена Костић, Марија Ковачевић, Кристина Костић, Тамара Костић и Марија Станисављевић.

Оно што су обећали својој публици јесте да ће већ следеће поетско вече бити другачије, али једнако богато мотивима из више различитих дела која ће обрађивати, како би оставили посебан и нови, другачији траг у књижевном стваралаштву Топлице.

Овој књижевној вечери присуствовала је и већница за културу у Општини Прокупље Милица Ерић.

Величина слова: