Uz „Galiju“ i vatromet veselo dočekana Pravoslavna 2018.
18. januara 2018.
Pripreme za Bogojavljensku plivačku trku
18. januara 2018.
Prikaži sve

Poruka u stihovima prokupačkih pesnika

U prokupačkom Domu kulture po prvi put u 2018. godini, najverniji ljubitelji poezije, uživali su u književnoj večeri na kojoj su svoje stihove govorili članovi Književne omladine Prokuplje. Uz odabrane stihove i note, mladi i talentovani pesnici poslali su poruku koju su smestili u sam naziv ovog poetskog susreta, a ona je bila „Boriti se, tražiti, ne naći i ne klonuti“.

-Bez obzira na svu težinu koju nam život donosi uvek se odlučujemo da se borimo i ne klonemo, čak i kada smo u svojim traganjima bezuspešni. Ovu 2018. godinu zato započinjemo svojom najvećom snagom, a to su upravo talentovani i vredni članovi Književne omladine. Citatom Romena Rolana, francuskog nobelovca, po kome ovaj poetski suret i nosi naziv, poslali smo poruku kroz stihove i pokazali da je mudrost harmonija misli, koju smo dobili čitajući značajna dela iz književnosti, rekla je predsednik Književne omladine Prokuplje Ivana Đurković.

Ona je dodala da su članovi ove poetske družine obradili tri dela i to „Preljubu“ Paula Koelja, „Ženski rodoslov“ Ljiljane Habjanović Đurović i „Eksponto“ Ive Andrića.

-Kroz dramski prikaz pokušali smo da ovekovečimo značajna dela iz književnosti. Njihovu zajedničku težnju preradili smo svojim mislima kao jedan spoj i pretočili u svoje stihove. Cilj večeri je bio da oživimo pročitano i podsetimo na ono što je vredno, ali i nateramo sami sebe na večnu borbu za prave vrednosti, jer nije važno da li smo se našli, već da nismo klonuli, dodala je Đurković.

U ovoj poetskoj večeri učestvovali su mladi i talentovani Prokupčani, pesnici Književne omladine Prokuplje, ali i članovi novog prokupačkog omladinskog benda „Bez Lene“ . To su Milutin Milošević, Milena Perić, Milena Kostić, Marija Kovačević, Kristina Kostić, Tamara Kostić i Marija Stanisavljević.

Ono što su obećali svojoj publici jeste da će već sledeće poetsko veče biti drugačije, ali jednako bogato motivima iz više različitih dela koja će obrađivati, kako bi ostavili poseban i novi, drugačiji trag u književnom stvaralaštvu Toplice.

Ovoj književnoj večeri prisustvovala je i većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić.

Veličina slova: