Топлички ратари се обрадовали киши, сетву обавити што хитније-поручују саветодавци
7. новембра 2019.
Стање у акумулацији „Бресница“ непромењено, као и водостај Топлице
7. новембра 2019.
Прикажи све

Потписивање протокола о сарадњи прокупачког Музеја и Огранка САНУ у Нишу

У Народном музеју Топлице, сутра, у 11 сати, обавиће се свечано потписивање протокола о сарадњи, између ове установе и Огранка САНУ у Нишу.

-Та сарадња ће бити веома важна за наш Музеј и за пројекте, које ћемо убудуће радити, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и истакао пројекат, на коме ће ове две установе заједно радити.

Ради се о „Топличкој енциклопедији“, која представља веома важан пројекат, јер је реч о првој енциклопедији о Топлици. Она би, према речима директора Жарића, требало да изађе за три године, уколико све договорено тече по плану.

Око овог пројекта су окупљени људи из Топлице, еминентни историчари, хроничари збивања у нашем крају, који пре свега воле свој родни крај, али га и добро познају.

Ово је, како је истакао Жарић, Музеј себи поставио за циљ, да на једном месту има све о Топлици. Тако ће Енциклопедија садржати биографије познатих и признатих људи из Топлице, њихове фотографије, али и фотографије важних установа и објеката, многе важне појмове из географије, називе биљног и животињског света у Топлици. Део ове важне књиге ће бити и објашњења о археолошким локалитетима, архитектури, књижевницима, црквама, индустрији у Топлици, али и многим другим важним стварима, које ће користити свима који буду истраживали о нашем крају.

Величина слова: