Седница Скупштине Општине Прокупље
13. марта 2018.
Топлица и њене притоке стабилне
14. марта 2018.
Прикажи све

Предавање за малинаре из прокупачке општине

Изузетно велико интересовање произвођача малина  изазвало је  предавање на тему „Малина, зашто и како“ коју је организовала фирма за производњу и прераду пољопривредних производа „BOKI FOOD System“ из прокупачког села Доња Топоница.

На овом научном скупу малинари  из Видоваче, Белог Камена,  Балчака, Бучинца, Јовиних ливада, Пасјаче, Селишта, Прекадина, Губетина и других прокупачких  села упознали су се са новим технологијама у  производњи јагодичастог воћа.

Оснивач и власник „BOKI FOOD-a“, који  је са радом почео  пре 21 годину, Дејан Јоксимовић  истиче да је ово четврта година како се за кооперанте организује стручно предавања. Иначе његова фирма  послује са  150 коопераната са подручја општине Прокупља, Крушеваца и Лесковца.

-У пољопривреди, а самим тим и у производњи малине, купине и јагоде, свакодневно су присутне промене и новине. Да би се ишло у корак са светским произвођачима овог воћа неопходна су предавања и додатна едукација произвођача, рекао је он додавши да без добре и квалитетне сировине нема ни доброг финалног производа.

По производњи малине,  која у просеку износи и до 100 хиљада тона, Србија заузима једно од водећих места у свету. Српске сорте „виламет“ и „микер“ предњаче на светском тржишту.

О новинама и практичној  примени научних достигнућа у производњи малине говорио је проф. др Слободан Миленковић, истакавши да је осамдесетих и деведесетих година прошлог века просечна производња малине по хектару у Србији износила 20 тона.

-Многи фактори су утицали да се данашња просечна производња  малина у нашој замљи креће у распону од осам до 12 тона по хектару. Природни потенцијали, знање, примена нових технологија и рад у малињацима могу знатно да повећају, не само приносе, већ и квалитет овог воћа, које је изузетно тражено на светском тржишту, изјавио је он додавши да производња јагодичастог воћа тражи стрпљив и организован рад.

Према његовим речима  одабир локације и анализа земљишта су један од најважнијих фактора за почетак подизања нових засада.

Одабир сорте и куповину садница неопходно је извршити код лиценцираних произвођача, речено је на предавању и наглашено да уз правовремену примену агротехничких и заштитних мера може да се очекује добар и квалитетад род.

-Ништа брзо ни јефтино нема у пољопривреди. Колико је тешко произвести, још је теже продати, рекао је на крају свог излагања Миленковић.

О примени нових средстава за заштиту говорио је Предраг Паризановић, а системима за наводњавање Миле Радисављевић.

-Добро је да се површине под засадима малине, купине и јагода у нашој општини из године у годину повећавају. Изузетно је битно што је овом производњом кренуо да се бави велики број младих пољопривредника. Свако прадавање, па и ово добро ми је дошло јер на њима може много тога да се сазна и примени у пракси, рекао је Угљеша Човић који је у селу Прекадин прошле године  на површини од 1,3 хектара подигао нове засаде купине, а ове године планира да посади јагоде на површини од 80 ари.

Милутин Мутавџић из Добротића наглашава да  је и прошле година присуствовао оваквом предавању и да је захваљујући томе у свом малињаку применио одређене новине.

-Применом нових сазнања до којих сам дошао на прошлогодишњем предавању имао сам већи род за 20 одсто, а и квалитет малине је био много бољи, рекао је он и додао да у наредном периоду планира да повећа површине под овим воћем.

Произвођачима јагодичастог воћа подељен је и „Практичан приручник за општу хигијену у берби и транспорту воћа и поврћа“, као и „Програм интегралне заштите малине 2018.“

Величина слова: