За боље услове живота Прокупчана
27. априла 2018.
Да живот победи
27. априла 2018.
Прикажи све

Предности нове зелене пијаце

Изградња зелене пијаце на новој локацији испод Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“ утицаће на економски раст на локалном нивоу, кроз побољшање и проширење услова за трговину и остваривање прихода. Тиме ће локални произвођачи имати боље услове за пласирање робе, а хигијена и квалитет производа, који ће се продавати побољшаће ново тржиште, јер ће нова пијаца бити изграђена  у складу са највишим стандардима.

Оправданост ове инвестиције ће се видети  кроз приходе које ће Општина остварити од издавања у закуп штандова и комерцијалних продавница. Очекивани приход који би јединица локалне самоуправе остварила на тржишту је 15.000.000 милиона динара, а очекивани приход од локалних пољопривредника  725.000 динара месечно, односно 87 милиона динара годишње.

У техничком пројекту нове зелене пијаце предвиђена је изградња 15 комерцијалних продавница, 60 штандова које ће моћи да користи око 100 произвођача, плус још додатних 10 склдишта са хладњачом. Пројекат укључује и изградњу управне зграде са пословним простором и санитарним објектима. Предвиђена су и паркинг места за купце и продавце, а додељена локација има и добру транспортну кумуникацију, јер ће када буду почеле припреме за изградњу, одговарајућа инфраструктура бити повезана.

Пројекат ће имати позитиван утицај и на животну средину, јер ће се атмосферска и фекална вода одводити до канализационог система, јер се тренутно  испушта у оближњи ток.

Када се заврши изградња ове пијаце, Јавно комунално предузеће „Хамеум“ преузеће одговорност за управљање објектом, његовим одржавањем и текућим трошковима.

За разлику од велике зелене пијаце, коју Прокупчани имају у другом делу града, а која испуњава све санитарне стандарде, мала не задовољава основне услове, како у погледу простора, тако и хигијенских услова, посебно за продају млечних производа. Она има 148 тезги и нема никакве пратеће објекте. Јавно комунално предузеће „Хамеум“ од ње остварује приход у износу од 6.100.00 динара.

Величина слова: