Заједно до најбољих културних садржаја за грађане Прокупља
6. децембра 2018.
Радионица глуме за прокупачке гимназијалце
6. децембра 2018.
Прикажи све

Представљен роман “Директор Влајко” Сибина Шовића

У клубу Дома културе промовисан је роман “Директор Влајко”, аутора Сибина Шовића. Љубитељима писане речи о роману су, поред аутора, говорили Бисерка Милосављевић и Соња Миљковић.

-Овај роман је наставак приче о ликовима из претходне трилогије “Три амбиције”, међу којима је главна личност Влајко, професор историје. Аутор романа га прати у контексту друштвених, политичких и економских околности у последње две деценије прошлог и првој деценији 21. века, изјавила је Милосављевић и додала да се радња романа углавном одвија у оквиру школе у којој је Влајко директор.

Она је нагласила да је аутор романа, пратећи судбину главног јунака, фактографски и хронолошки подсетио на тешке друштвене и политичке турбуленције од почетка кризе у Југославији крајем осамдесетих година 20. века до Кумановског споразума 1999. године.

Као дугогодишњи професор у школама, Шовић је на један свој начин приказао рад ђака, професора и самог директора.

-У време ратова у бившим југословенским републикама, санкција, несташица многих производа, незабележене хиперинфлације, увођења вишепартијског система, главни јунак, директор Влајко, настоји да све тешкоће не зауставе одрастање нових генерација. Школа је васпитно образовна установа и она треба да се бави тим пословима, без обзира на све тешкоће које постоје у једном друштву, рекао је аутор и додао да је главни јунак, као одговоран и стручан педагог и руководилац, успео да испуни ту своју мисију. Аутор романа, проф. Сибин Шовић, од 1998. до 2018. године објавио је 25 књижевних дела. Као професор књижевности, књижевни критичар и лектор за српски језик, учествовао је у промоцијама бројних књижевних дела Топлице, Краљева, Београда, Лесковца, Мерошине и других градова југоисточне Србије.

Сибин Шовић најавио је да јуна месеца наредне године планира да представи нови роман…

Величина слова: