Одржана седница Скупштине Града Прокупља
22. августа 2019.
„Драинчеви сусрети песника“ почињу у понедељак
23. августа 2019.
Прикажи све

Превенција раног ступања у брак Ромкиња

У Прокупљу је данас у просторијама Центра за социјални рад, одржана трибина на којој је било речи о проблемима и последицама раног ступања у брак  Ромкиња.

Присутне припаднице ромске популације поздравила је социолог Центра за социјални рад у Прокупљу, Милунка Вељковић, која је изразила задовољство што је на трибини присутан велики број Ромкиња, од најмлађих до најстаријих.

Она је учеснице радионице упознала са појмом породице и о законским одредбама када је реч о склапању малолетничких бракова који су карактеристични за ромску популацију. Испред ове установе присутнима се обратила и педагог Александра Стојановић, која је  говорила о последицама раног ступања у брак и нагласила да младе Ромкиње треба да се оснаже и подигну свест о значају образовања и стицања финансијске независности, јер ће им то омогућити да самостално доносе животне одлуке.

Представник ромске заједнице за инклузију Рома у Прокупљу, Сaфет Сушица је истакао да је данашња трибина организована у оквиру „Ромактед“ програма.

-Превенција преране удаје Ромкиња је тема о којој данас разговарамо са младим Ромкињама и које на овој радионици имају прилику да о томе  разговарају са стручним лицима. У решавању проблема ромског становништва у Прокупљу, учествује и локaлна самоуправа, Центар за социјални рад и Црвени крст, и овом приликом се захваљујем свима који нам помажу да их решавамо по приоритетима, рекао је Сушица.

Чланица Савета Европе Вера Куртић, која је и представница „Ромактед“ програма у Србији, истакла је да су рани, присилни и дечији бракови, проблем  у читавој Европи.

-Организовањем оваквих трибина, радионица и другим мерама, чинимо све да зауставимо овакве бракове. „Ромактед“ програм је прилика да још једном подсетимо на овај проблем и да укажемо да је неопходно појачати мере за заустављање раног склапања бракова. Чули смо да су представнице Центра за социјални рад нагласилe да је улога ова установе велика у решавању таквих проблема и да младе Ромкиње увек могу да се за помоћ обрате стручном тиму, уколико у својим породицама имају такве проблеме, истакла је Куртић.

Величина слова: