Održana sednica Skupštine Grada Prokuplja
22. avgusta 2019.
„Drainčevi susreti pesnika“ počinju u ponedeljak
23. avgusta 2019.
Prikaži sve

Prevencija ranog stupanja u brak Romkinja

U Prokuplju je danas u prostorijama Centra za socijalni rad, održana tribina na kojoj je bilo reči o problemima i posledicama ranog stupanja u brak  Romkinja.

Prisutne pripadnice romske populacije pozdravila je sociolog Centra za socijalni rad u Prokuplju, Milunka Veljković, koja je izrazila zadovoljstvo što je na tribini prisutan veliki broj Romkinja, od najmlađih do najstarijih.

Ona je učesnice radionice upoznala sa pojmom porodice i o zakonskim odredbama kada je reč o sklapanju maloletničkih brakova koji su karakteristični za romsku populaciju. Ispred ove ustanove prisutnima se obratila i pedagog Aleksandra Stojanović, koja je  govorila o posledicama ranog stupanja u brak i naglasila da mlade Romkinje treba da se osnaže i podignu svest o značaju obrazovanja i sticanja finansijske nezavisnosti, jer će im to omogućiti da samostalno donose životne odluke.

Predstavnik romske zajednice za inkluziju Roma u Prokuplju, Safet Sušica je istakao da je današnja tribina organizovana u okviru „Romakted“ programa.

-Prevencija prerane udaje Romkinja je tema o kojoj danas razgovaramo sa mladim Romkinjama i koje na ovoj radionici imaju priliku da o tome  razgovaraju sa stručnim licima. U rešavanju problema romskog stanovništva u Prokuplju, učestvuje i lokalna samouprava, Centar za socijalni rad i Crveni krst, i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji nam pomažu da ih rešavamo po prioritetima, rekao je Sušica.

Članica Saveta Evrope Vera Kurtić, koja je i predstavnica „Romakted“ programa u Srbiji, istakla je da su rani, prisilni i dečiji brakovi, problem  u čitavoj Evropi.

-Organizovanjem ovakvih tribina, radionica i drugim merama, činimo sve da zaustavimo ovakve brakove. „Romakted“ program je prilika da još jednom podsetimo na ovaj problem i da ukažemo da je neophodno pojačati mere za zaustavljanje ranog sklapanja brakova. Čuli smo da su predstavnice Centra za socijalni rad naglasile da je uloga ova ustanove velika u rešavanju takvih problema i da mlade Romkinje uvek mogu da se za pomoć obrate stručnom timu, ukoliko u svojim porodicama imaju takve probleme, istakla je Kurtić.

Veličina slova: