Црвени крст, у сарадњи са прокупачким Домом здравља, данас, 16. октобра, на Светски дан хране, који се обележава под слоганом „Правилна исхрана–доступна и приступачна свима за бољи свет без глади”, спровео је акцију контроле здравља грађана и едукацију о здравом начину исхране.
Лекари Дома здравља и медицинско особље, у центру Прокупља, свим заинтересованим грађанима, мерили су крвни притисак и ниво шећера у крви и давали савете у вези са значајем правилне исхране за очување здравља и превенцију болести, а активисти Црвеног крста су делили грађанима воће и поврће, здраву храну, и брошуре о неопходности здраве исхране.
Према њиховим речима, за данашњу акцију, владало је велико интересовање Прокупчана, тако да је само за пар сати, на стотине њих искористило прилику да провери своје здравље.
-Здрава исхрана подразумева редовне оброке, правилан избор врсте намирница и начин њихове припреме. Уместо белог хлеба и пецива, предност треба дати хлебу од интегралног зрна житарица, а пожељно је искључити грицкалице које садрже и већу количину соли, али и лисната теста и пецива због садржаја засићених масноћа, саветују лекари.
Парадокс је да, док је више од 800 милиона људи у свету гладно, преко 670 милиона одраслих и 120 милиона деце узраста 5–19 година је гојазно, док је преко 40 милиона деце прекомерно ухрањено.
-Неправилна исхрана налази се испред пушења као фактор ризика број један за оболевање од канцера, умирање и смањену радну способност, упозоравају лекари.