Akcija suzbijanja larvi komaraca u petak
16. oktobra 2019.
Predstavnik Fondacije „Ana i Vlade Divac“ na prijemu kod načelnika Topličkog upravnog okruga, novembra meseca još jedan konkurs za srednjoškolce
16. oktobra 2019.
Prikaži sve

Prokupački Crveni krst i Dom zdravlja obeležili Svetski dan hrane

Crveni krst, u saradnji sa prokupačkim Domom zdravlja, danas, 16. oktobra, na Svetski dan hrane, koji se obeležava pod sloganom „Pravilna ishrana–dostupna i pristupačna svima za bolji svet bez gladi”, sproveo je akciju kontrole zdravlja građana i edukaciju o zdravom načinu ishrane.

Lekari Doma zdravlja i medicinsko osoblje, u centru Prokuplja, svim zainteresovanim građanima, merili su krvni pritisak i nivo šećera u krvi i davali savete u vezi sa značajem pravilne ishrane za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti, a aktivisti Crvenog krsta su delili građanima voće i povrće, zdravu hranu, i brošure o neophodnosti zdrave ishrane.

Prema njihovim rečima, za današnju akciju, vladalo je veliko interesovanje Prokupčana, tako da je samo za par sati, na stotine njih iskoristilo priliku da proveri svoje zdravlje.

-Zdrava ishrana podrazumeva redovne obroke, pravilan izbor vrste namirnica i način njihove pripreme. Umesto belog hleba i peciva, prednost treba dati hlebu od integralnog zrna žitarica, a poželjno je isključiti grickalice koje sadrže i veću količinu soli, ali i lisnata testa i peciva zbog sadržaja zasićenih masnoća, savetuju lekari.

Paradoks je da, dok je više od 800 miliona ljudi u svetu gladno, preko 670 miliona odraslih i 120 miliona dece uzrasta 5–19 godina je gojazno, dok je preko 40 miliona dece prekomerno uhranjeno.

-Nepravilna ishrana nalazi se ispred pušenja kao faktor rizika broj jedan za obolevanje od kancera, umiranje i smanjenu radnu sposobnost, upozoravaju lekari.

Veličina slova: