Изузетно велико интересовање грађана Прокупља за превентивне лекарске прегледе
23. септембра 2019.
Рекордан одзив добровољних давалаца крви
24. септембра 2019.
Прикажи све

Прокупачки Музеј као део „Дана европске баштине“

Народни музеј Топлице је ове године по седми пут део манифестације „Дани европске баштине“, која се у Србији одржава од 2002. године. И ове године су, баш као и претходних, како наводи директор ове установе Дарко Жарић, спремили велики број занимљивих и поучних садржаја.

-Изложбом старих играчака, вечерас у 19 сати у Прокупљу, отварамо ову веома важну манифестацију и овом приликом позивамо све наше суграђане да буду део ње. Припремили смо разноврстан програм, у коме ће сви они моћи да чују интересантне приче и у њима учествују на тему овогодишњих „Дана европске баштине“, а то је „Уметност и забава“. Кроз задату тему обухватили смо све аспекте наслеђа посвећене уметности и забави и на тај начин смо нашим суграђанима омогућили да посете културне садржаје и на тренутак побегну из свакодневног живота. Циљ нам је свакако био и да у свима нама пробудимо ствараоце, који ће бринути и чувати наслеђе, рекао је директор Жарић, говорећи о предстојећој манифестацији.

Основна идеја ове манифестације, која ће трајати до четвртка 26. септембра, јесте да култура у овим данима буде доступна свима. Да ће бити баш тако, наговештава и велики број несвакидашњих садржаја, који у ова два дана очекују посетиоце Музеја и Галерије.

После отварања вечерашње изложбе старих играчака, где ће бити изложено око 400 њих, већ сутрадан у 9 сати, такође у Музеју, заказана је радионица „Магични свет Харија Потера“, коју ће водити Александар Шљивић из Удружења Ордо Дракониш из Ниша.

На истом месту од 12 сати, учитељице Јелена Бабић и Љиљана Соколовић са својим ученицима одржаће радионицу „Народна ношња од папира“. Веома занимљив садржај свакако ће бити онај у коме ће бити представљене некадашње игре кроз играоницу „Старе игре за нове генерације“. У њој ће се наши млађи суграђани од 13 сати, упознати са играма, којима су некада њихови родитељи, испуњавали слободно време. У поподневним и вечерњим сатима, тачније од 17 и 19, планиран је наступ плесне групе „Илузионс денс студио“ и представљање Дома ученика средњих школа кроз програм насловљен „Топлици с љубављу“, у Галерији „Божа Илић“.

Величина слова: