Успешна ловна сезона
22. јануара 2018.
Прва награда у Србији часопису „Ђерв“
23. јануара 2018.
Прикажи све

Прокупчани показали хуманост

У  Прокупљу је данас спроведена редовна  акција добровољног давања крви  у организацији Црвеног крста Прокупље. По први пут оваква  врста  акције прикупљања крви коју је до сада спроводила Служба за трансфузију Опште болнице „Др Алекса Савић“,  спроведена је од стране Завода за трансфузију крви Ниш.

– Ово је прва  акција редовног давалаштва у Прокупљу  коју наша установа спроводи у складу са новим законом  о трансфузиологији. Добровољно давалаштво крви у Србији преузела су  четири велика центра, што значи да ће Завод за трансфузију Ниш спроводити акције  добровољног  давалаштва у југоисточној Србији. Све болнице ће убудуће редовно бити снабдеване  потребним залихама крви, што значи да наша установа прикупља, тестира и обрађује крв коју доставља здравственим центрима једном недељно у зависности од потреба, рекао је др Милан Петровић из Завода за трансфузију крви Ниш.

Према његовим речима, овакве акције ће се спроводити најмање два пута месечно, као и акције у  установама, фирмама и школама, тако да ни даваоци а ни болнице неће осетити последице реорганизације  давалаштва.  Он је истакао да је ситуација са залихама крви изузетно добра и да се  путем оваквих акција обезбеђују довољне количине крви за потребе  болница у овом делу Србије.

Велики број Прокупчана одазвао се данашњој акцији која је спроведена у просторијама Дома културе, а волонтери Црвеног крста Прокупље  су својим активностима показали да успешност оваквих акција зависи од њиховог ангажовања.

Секретар Црвеног крста Прокупље Драган Суботић је истакао да ће поред оваквих редовних акција у наредном периоду бити организоване и ванредне акције, а једна од предстојећих биће спроведена у Компанији ЛЕОНИ  чији су радници и руководство препознатљиви по хуманитарним активностима и донацијама општини Прокупље.

Величина слова: