Uspešna lovna sezona
22. januara 2018.
Prva nagrada u Srbiji časopisu „Đerv“
23. januara 2018.
Prikaži sve

Prokupčani pokazali humanost

U  Prokuplju je danas sprovedena redovna  akcija dobrovoljnog davanja krvi  u organizaciji Crvenog krsta Prokuplje. Po prvi put ovakva  vrsta  akcije prikupljanja krvi koju je do sada sprovodila Služba za transfuziju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“,  sprovedena je od strane Zavoda za transfuziju krvi Niš.

– Ovo je prva  akcija redovnog davalaštva u Prokuplju  koju naša ustanova sprovodi u skladu sa novim zakonom  o transfuziologiji. Dobrovoljno davalaštvo krvi u Srbiji preuzela su  četiri velika centra, što znači da će Zavod za transfuziju Niš sprovoditi akcije  dobrovoljnog  davalaštva u jugoistočnoj Srbiji. Sve bolnice će ubuduće redovno biti snabdevane  potrebnim zalihama krvi, što znači da naša ustanova prikuplja, testira i obrađuje krv koju dostavlja zdravstvenim centrima jednom nedeljno u zavisnosti od potreba, rekao je dr Milan Petrović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš.

Prema njegovim rečima, ovakve akcije će se sprovoditi najmanje dva puta mesečno, kao i akcije u  ustanovama, firmama i školama, tako da ni davaoci a ni bolnice neće osetiti posledice reorganizacije  davalaštva.  On je istakao da je situacija sa zalihama krvi izuzetno dobra i da se  putem ovakvih akcija obezbeđuju dovoljne količine krvi za potrebe  bolnica u ovom delu Srbije.

Veliki broj Prokupčana odazvao se današnjoj akciji koja je sprovedena u prostorijama Doma kulture, a volonteri Crvenog krsta Prokuplje  su svojim aktivnostima pokazali da uspešnost ovakvih akcija zavisi od njihovog angažovanja.

Sekretar Crvenog krsta Prokuplje Dragan Subotić je istakao da će pored ovakvih redovnih akcija u narednom periodu biti organizovane i vanredne akcije, a jedna od predstojećih biće sprovedena u Kompaniji LEONI  čiji su radnici i rukovodstvo prepoznatljivi po humanitarnim aktivnostima i donacijama opštini Prokuplje.

Veličina slova: