Општина Прокупље брине о селима: Санација пута у Клисурици омогућила нормалан саобраћај
5. новембра 2018.
Лов за памћење
6. новембра 2018.
Прикажи све

Прокупчани развили заставу “Гвозденог пука” на Кајмакчалану

Поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата и откривања споменика “Гвозденом пуку” у Прокупљу, Народни музеј Топлице је, уз велику помоћ Општине Прокупље, организовао обилазак капеле подигнуте погинулим српским ратницима на Кајмакчалану, врху планине Баба у Македонији.

Учесници овог похода, радници културе и локалне самоуправе, као и сарадници Народног музеја Топлице, на овом значајном, које носи име „Капија слободе“, месту за српски род и историју нашег народа развили су заставу јуначког “Гвозденог пука”, у чијим су се редовима борили Топличани.

-На овај корак одлучили смо се како бисмо на још један начин обележили јуначку епопеју наше војске. За сваког од нас, као потомке ратника “Гвозденог пука”, овај пут имао је дубок емотивни разлог и темељио се на бескрајној љубави према слободи и отаџбини, коју су наши преци исказали кроз војевање од 1912. до 1918. године, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Учесници похода су пуни утисака, они кажу да су ровови још увек ту, као и муниција.

-Немо сведоче о жељи наших предака да нам у наслеђе оставе слободу и част, слажу се учесници похода.

Чауре су понели као успомену, и као реликвију, а неке од њих ће бити и експонати у Народном музеју Топлице. Сви заједно сматрају да су путовањем на ово историјско место стекли богатство за цео живот.

Величина слова: