Opština Prokuplje brine o selima: Sanacija puta u Klisurici omogućila normalan saobraćaj
5. novembra 2018.
Lov za pamćenje
6. novembra 2018.
Prikaži sve

Prokupčani razvili zastavu “Gvozdenog puka” na Kajmakčalanu

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i otkrivanja spomenika “Gvozdenom puku” u Prokuplju, Narodni muzej Toplice je, uz veliku pomoć Opštine Prokuplje, organizovao obilazak kapele podignute poginulim srpskim ratnicima na Kajmakčalanu, vrhu planine Baba u Makedoniji.

Učesnici ovog pohoda, radnici kulture i lokalne samouprave, kao i saradnici Narodnog muzeja Toplice, na ovom značajnom, koje nosi ime „Kapija slobode“, mestu za srpski rod i istoriju našeg naroda razvili su zastavu junačkog “Gvozdenog puka”, u čijim su se redovima borili Topličani.

-Na ovaj korak odlučili smo se kako bismo na još jedan način obeležili junačku epopeju naše vojske. Za svakog od nas, kao potomke ratnika “Gvozdenog puka”, ovaj put imao je dubok emotivni razlog i temeljio se na beskrajnoj ljubavi prema slobodi i otadžbini, koju su naši preci iskazali kroz vojevanje od 1912. do 1918. godine, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Učesnici pohoda su puni utisaka, oni kažu da su rovovi još uvek tu, kao i municija.

-Nemo svedoče o želji naših predaka da nam u nasleđe ostave slobodu i čast, slažu se učesnici pohoda.

Čaure su poneli kao uspomenu, i kao relikviju, a neke od njih će biti i eksponati u Narodnom muzeju Toplice. Svi zajedno smatraju da su putovanjem na ovo istorijsko mesto stekli bogatstvo za ceo život.

Veličina slova: