Промоција књиге „Време бола и поноса, Топлички устанак 1917.“
25. фебруара 2020.
У Прокупљу одржана презентација војних школа
26. фебруара 2020.
Прикажи све

Прокупљу од Владе Јапана шест милиона динара за отварање Инфо центра за реадмисију

-Влада Јапана, уложиће 6.000.000 динара у отварање Центра за повратнике и локално становништво у Прокупљу, рекао је председник Друштва Рома Прокупље Дејан Живковић.

Друштво Рома, уз финансијску подршку амбасаде Јапана у Србији и ГИЗ-а, у наредних годину дана спроводиће тај пројекат, а у том циљу биће обновљен објекат друштвеног центра у ромском насељу „Черкез мала“ у Прокупљу.

Церемонији потписивања уговора о сарадњи између Србије и Јапана, у Влади Републике Србије, присуствовали су потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујам, амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб и градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

-Центар за реадминистранте ће омогућити повратницима да имају боље услове за образовање и социјалну заштиту, рекла је Михајловићева и додала да, када је реч о инклузији Рома и Ромкиња, има још пуно посла.

Градоначелник Прокупља, Александар Симоновић је истакао да је захваљујући политици председника Александра Вучића и Владе, Србија данас боље место за живот и да ће овај пројекат допринети да се ромска заједница у Прокупљу оснажи и врати образовању, као кључном кораку ка запошљавању.

-Србија се сврстава у групу „сигурних земаља порекла“. У прошлој години, око 3.000 миграната је враћено у Србију из Немачке, од којих је 80 одсто било Рома. Узроци миграције су незапосленост и ниска примања. Последице за Србију могу бити смањење броја становника и економско слабљење земље због одлива радне снаге, рекао је Симоновић и додао да постоји много начина да се ови проблеми реше.

-То су подизање свести о важности укључивања деце у образовни систем (курсеви српског језика за децу повратника), кампање фокусиране на спречавањe илегалних миграција у земље Европске уније, олакашано укључивање повратника у активне мере на тржишту рада, организовање стручних обука како би се повећала запошљивост (занати, преквалификације), помоћ при писању ЦВ-а и пријава на конкурс, попуњавању пријава, нагласио је Симоновић.

Према његовим речима, локална самоуправа има добру сарадњу са удружењима Рома.

-Они чине 10 одсто укупног становништва у Прокупљу, и обзиром да су најрањивија група становника, треба их оснажити, закључио је градоначелник Прокупља Александар Симоновић.

Пројекат реконструкције Центра за повратнике и локално становништво у Прокупљу, намењен је повратницима, пре свега ромске националности, депортованима и онима који су се добровољно вратили из западноевропских земаља, са територије југа Србије и потенцијалним мигрантима са југа Србије.

-Захвални смо Влади Јапана и Немачке, што су наш град препознали као значајну локацију на југу Србије за повратнике из западних земаља, међу којима је велики број Рома, казао је Дејан Живковић.

Према његовим речима, овај Центар за реадмисију, као први такав у Србији, омогућиће повратницима да добију праве информације у области образовања и социјалне заштите и укључивања у друштвени живот.

-Поред „Инфо пулта“, важну ставку за инклузију Рома представља и могућност преквалификације, а све у циљу што бржег налажења посла, казао је Живковић и нагласио да ће преквалификацију организовати Национална служба за запошљавање, бесплатно.

Он је истакао да ће овај пројекат допринети да се ромска заједница у Прокупљу оснажи и да путем образовања брже дође до посла.

Овај пројекат, за који је Влада Јапана обезбедила 51.208 евра, део је заједничке иницијативе Јапана и Немачке, којим ће оживети целокупан рад Центра за повратнике и локално становништво у Прокупљу.

Укључујући овај грант, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године, износи преко 14,4 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 508 милиона евра.

ПОПОС донације имају за циљ да подрже друштвени развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за спровођење пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања Владе Јапана. Од 1999. године, у Републици Србији реализовано је 228 ПОПОС пројеката.

Величина слова: