Дарко Лакетић: Спомен-парк посвећен „Гвозденом пуку“ улази у каталог екскурзија свих основаца
16. октобра 2018.
Пијачни барометар: Цене поврћа и дрва за огрев по мери потрошача
16. октобра 2018.
Прикажи све

Промоција здраве хране у ОШ „Ратко Павловић Ћићко“

Према календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан здраве хране. Основна школа „Ратко Павловић Ћићко“ се од прошле године прикључила обележавању овог значајног датума, организујући радионице, предавања, изложбу ученичких радова и поставке здраве хране и лековитог биља.

-Основни циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика, здраве, разноврсне и правилне исхране, која је, може се слободно рећи, најбитнији фактор за здравље ученика. Ове године наша деца су, уз помоћ родитеља код куће, спремила све оно што иначе, не могу наћи на местима где обично купују ужину, уколико се не хране у школској кухињи. Има ту свега, а ја бих рекла једном речју, да су се на овој нашој школској трпези, односно на штандовима ученика осмог разреда нашла сва она добра старинска јела, која су некад свакодневно спремале наше баке, рекла је директорка Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“ Весна Тодоровић.

Она је објаснила да школа настоји да децу на конкретним и практичним примерима научи шта је добро, а шта није, као и шта је здраво јести, а шта не.

-Задатак ученика шестог и седмог разреда био је да у гласачку кутију убаце листић на коме су написали ком штанду, односно ком одељењу су дали глас. Наши најмлађи ученици су са маскама у виду поврћа спремили програм у коме су објаснили колико витамина има у шаргарепи, јабуци, цвекли и другом поврћу, у зависности од тога које поврће су представљали, истакла је Тодоровић.

Она је нагласила да школа приликом припреме ужине за своје ђаке консултује нутриционисту који ради у Предшколској установи „Невен“.

Сви учесници ове акције су истакли да и на овај начин воле да се друже, али и такмиче.

-Ово је добра прилика која нас увек подсети да не треба да једемо брзу храну и пецива која су пуна адитива. Ми се тога придржавамо најчешће код куће, када нас родитељи опомену, али у школи и нисмо баш дисциплиновани. Знамо да би најбоље било да спремљени сендвич понесемо од куће или да се хранимо у школској кухињи, али већина нас то не ради, били су искрени ученици ОШ „Ратко Павловић Ћићко”.

Победнички штанд са овог такмичења, на коме се промовисала здрава исхрана, био је „Здравље на уста улази“, осмог један одељења, које ће бити награђено бесплатним излетом у Грзи код Сокобање.

 

 

 

 

 

Величина слова: