Grad Prokuplje dodelio podsticajna sredstva poljoprivrednicima
31. decembra 2018.
Predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić građanima čestitao Novu godinu
31. decembra 2018.
Prikaži sve

Rad ustanova kulture krunisan priznanjem „Kulturni obrazac“

Kada govorimo o radu prokupačkih ustanova kulture u 2018. godini, onda je potvrda njihovog uspeha svakako priznanje “Kulturni obrazac“, koje je za posvećeni rad na korist kulture dobila član Gradskog veća za kulturu Milica Erić.

-To jeste zajednička nagrada, jer bez timskog rada, ne bismo imali ovakve projekte i rezultate, koji su krunisani ovim priznanjem, koje nas obavezuje, ali svakako znači i podsticaj za dalji rad, rekla je Erić na sastanku sa direktorima ustanova kulture, na kojem se tradicionalno okupljaju na kraju svake kalendarske godine, kako bi sumirali rezultate i dogovorili planove za nove zadatke, koji treba da donesu boljitak na polju kulture u gradu.

Da je ova godina zaista bila dobra i da se isto tako završila, potvrđuju projekti koji su realizovani sredstvima Mnistarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Podržano je  devet projekata prokupačkih ustanova kulture sa 9.500.000 dinara, dok je deseti podržan od Ministarstva pravde, sredstvima iz oportuniteta, sa 370.000 dinara.

-Veoma je značajno istaći da su prokupačke ustanove kulture putem projekata dobile skoro deset procenata sredstava od ukupnog godišnjeg iznosa planiranog opštinskim budžetom za kulturu u 2018. godini. Uz redovne programske aktivnosti koje su pripremali i odradili, direktori su uporedo radili i projekte, koji su odlično sagledani od resornog ministarstva, ali i Ministarstva pravde. Onda su pristupili ozbiljnom radu i ispoštovali sve rokove i sredstva upotrebili za realizaciju projekata za koje su i bila namenjena, tako da je ova godina uspešno zaokružena realizacijom svega što je planirano, istakla je ovom prilikom većnik Milica Erić i naglasila da će i lokalna samouprava ubuduće pomagati rad ovih ustanova, koliko god joj to mogućnosti budu dozvoljavale.

Narodni muzej Toplice je u ovoj godini podržan sa 2.000.000 dinara za projekat „Gradovi u fokusu“.

Sredstva su upotrebljena za rekonstrukciju električne mreže u Muzeju, u starom delu zgrade, koja je postavljena 1962. godine i delimično u novom delu. Ugrađen je i gromobran i video nadzor sa 22 kamere.

Ostalih 550.000 dinara, prema rečima direktora Darka Žarića,  upotrebljeno je za program obeležavanja 100. godina od oslobođenja Prokuplja i za otkrivanje spomenika “Gvozdenom puku”.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Dragan Ognjanović, je rekao da je Biblioteka i u 2018. godini nastavila dobru saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja.

-Sa 700.000 dinara realizovali smo tri projekta i to manifestaciju „Drainčevi susreti pesnika“, Festival „Lektirići eks ju fest“ i finansiranje matične službe naše Biblioteke, istakao je Ognjanović.

Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ je od resornog ministarstva dobio 250.000 dinara za revitalizaciju folklora u podjastrebačkim selima i 370.000 dinara od Ministarstva pravde za rekonstrukciju pozornice.

-Nastavićemo i ubuduće da na ovaj način postojeće uslove u kojima rade naši talentovani amateri menjamo na bolje, jer će i oni onda moći na najbolji način da pokažu svoje umeće i pruže potpuni ugođaj publici, koja je tu zbog njih i onoga što kroz program prezentuju, naglasila je direktorka prokupačkog Doma kulture Tijana Petrović.

Istorijskom arhivu „Toplice“ je za projekat „Gradovi u fokusu“ pripalo 5.000.000 dinara, a za metalne police i arhivske kutije po 500.000 dinara.

-Sa potprojektom „Energetska sanacija zgrade Istorijskog arhiva Toplice“ dobili smo pomenutih 5.000.000 dinara i upotrebili ih za zamenu krova. Ostalih milion dinara, koje smo dobili iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, iskoristili smo za nabavku novih polica i arhivskih kutija, čime ćemo poboljšati uslove za rad, ali i obezbediti kvalitetnije čuvanje arhivske građe, podvukao je direktor Istorijskog arhiva „Toplice“ Milan Stojanović.

Gotovo sve što je planirano je i urađeno, istakli su direktori prokupačkih ustanova kulture i poručili da će i ubuduće vredno raditi, kako bi rezultati u narednim godinama bili još bolji i uspešniji.

Veličina slova: