Улица Војислава Илића добила улично светло
19. јула 2019.
Спортисти увеличали славске свечаности
20. јула 2019.
Прикажи све

Ратни пут Моравске дивизије био је пут за слободу Србије

У склопу обележавања градске славе Свети Прокопије, у Народном музеју Топлице одржана је изложба „Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“, аутора музејских саветника, историчара Народног музеја из Лесковца Верољуба Трајковића и Мире Ниношевић.

Рецензент изложбе и фотомонографија, доц. др Дејан Антић, са Филозофског факултета у Нишу, Департмана за историју, рекао је да се Моравска дивизија састојала од четири пука и да је она обухватала територију југоисточне Србије.

-Други пешадијски пук „Књаз Михајло“, познатији као „Гвоздени пук“, пуковску команду имао је у Прокупљу. Својом храброшћу, вештинама и борбеношћу, јунаци овог пука, као и читаве Моравске дивизије, показали су како се воли своја родна груда и своја отаџбина. Борбе које су они водили на Колубари, Дрини, Церу задивили су и непријатељске војнике и официре. Без обзира на многе тешкоће, као што су недостатак оружја, хране и одеће, појава разних болести, борбени пут Моравске дивизије био је пут за слободу Србије и њеног народа, изјавио је Антић.

Он сматра да је неопходно да се српски народ врати својим коренима, православним вредностима, како би опстао и остао на својим вековним огњиштима.

Историчар Верољуб  Трајковић, изјавио је да је борбени пут ове Дивизије, и поред низа тешкоћа, био славан и јединствен у историји ратовања.

-Војници Моравске дивизије водили су сталне борбе, прошли голготе Албаније, учествовали у пробоју Солунског фронта и ослобођењу многих крајева у Србији. Током четворогодишњег ратовања, било је мобилисано 737.000 војника и официра, изјавио је он.

Према његовим речима, у Великом рату, Србија је изгубила 1.247.455 својих становника. На изложби се чуло да је пре рата у Србији живело 4.529.000 становника.

Посетиоци изложбе, међу којима је био и старешина цркве Светог Прокопија, протојереј Никола Илић, видели су многе фотографије, писана документа, споменице ратова за ослобођење и уједињење 1914-1918, ордене. Аутори изложбе су нагласили да је грађа за ову изложбу прикупљена у архивским деопима музеја у Врању, Лесковцу, Нишу, Београду и Прокупљу, где су и организоване ове изложбе. Ова изложбе била је организована и у Културном центру у Паризу.

Величина слова: