Ulica Vojislava Ilića dobila ulično svetlo
19. jula 2019.
Sportisti uveličali slavske svečanosti
20. jula 2019.
Prikaži sve

Ratni put Moravske divizije bio je put za slobodu Srbije

U sklopu obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije, u Narodnom muzeju Toplice održana je izložba „Ratni put Moravske divizije 1914-1918“, autora muzejskih savetnika, istoričara Narodnog muzeja iz Leskovca Veroljuba Trajkovića i Mire Ninošević.

Recenzent izložbe i fotomonografija, doc. dr Dejan Antić, sa Filozofskog fakulteta u Nišu, Departmana za istoriju, rekao je da se Moravska divizija sastojala od četiri puka i da je ona obuhvatala teritoriju jugoistočne Srbije.

-Drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo“, poznatiji kao „Gvozdeni puk“, pukovsku komandu imao je u Prokuplju. Svojom hrabrošću, veštinama i borbenošću, junaci ovog puka, kao i čitave Moravske divizije, pokazali su kako se voli svoja rodna gruda i svoja otadžbina. Borbe koje su oni vodili na Kolubari, Drini, Ceru zadivili su i neprijateljske vojnike i oficire. Bez obzira na mnoge teškoće, kao što su nedostatak oružja, hrane i odeće, pojava raznih bolesti, borbeni put Moravske divizije bio je put za slobodu Srbije i njenog naroda, izjavio je Antić.

On smatra da je neophodno da se srpski narod vrati svojim korenima, pravoslavnim vrednostima, kako bi opstao i ostao na svojim vekovnim ognjištima.

Istoričar Veroljub  Trajković, izjavio je da je borbeni put ove Divizije, i pored niza teškoća, bio slavan i jedinstven u istoriji ratovanja.

-Vojnici Moravske divizije vodili su stalne borbe, prošli golgote Albanije, učestvovali u proboju Solunskog fronta i oslobođenju mnogih krajeva u Srbiji. Tokom četvorogodišnjeg ratovanja, bilo je mobilisano 737.000 vojnika i oficira, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, u Velikom ratu, Srbija je izgubila 1.247.455 svojih stanovnika. Na izložbi se čulo da je pre rata u Srbiji živelo 4.529.000 stanovnika.

Posetioci izložbe, među kojima je bio i starešina crkve Svetog Prokopija, protojerej Nikola Ilić, videli su mnoge fotografije, pisana dokumenta, spomenice ratova za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918, ordene. Autori izložbe su naglasili da je građa za ovu izložbu prikupljena u arhivskim deopima muzeja u Vranju, Leskovcu, Nišu, Beogradu i Prokuplju, gde su i organizovane ove izložbe. Ova izložbe bila je organizovana i u Kulturnom centru u Parizu.

Veličina slova: