Прокупачки пољопривредници на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду
17. маја 2019.
Велики успех одбојкашица Топличанина
20. маја 2019.
Прикажи све

Републичка смотра ученичких задруга одржана у Прокупљу

Републичка смотра ученичких задруга, која је за викенд одржана у Прокупљу, окупила је ученике основних и средњих школа из целе Србије. Случајни пролазници, али и они који су са намером кренули у шетњу, имали су прилику да у центру града посете неколико ученичких штандова, на којима су били изложени различити, маштовити и креативни производи учесника ове Смотре. Било је ту свега, од различитих сувенира, који ће оне који су их купили подсетити на овај леп догађај, до врло лепих женских ташни, које су изложили ученици из Новог Пазара. На самом уласку у прокупачко шеталиште, добродошлицу посетиоцима, али и свима онима који су пожелели да се освеже и нечим послуже, пожелели су ученици Пољопривредне школе „Радош Јовановић Сеља“, који су већ одавно познати по томе да врло вешто припремају различита слатка и слана пецива.

  

-Дошла су нам деца из свих крајева наше земље. Драго нам је да смо домаћини учесницима из Оџака, Таванкута, Обреновца, Српског Милетића, Ниша, Новог Пазара, Владичиног Хана, Бачког Брестовца, Бачког Грачца и Лалића. Ми смо се потрудили да будемо добри домаћини, али нам је Град Прокупље омогућио да се под његовим покровитељством ова важна и значајна ученичка Смотра одржи баш код нас. Ми, као домаћини, веома смо задовољни што смо могли да угостимо ове вредне и спретне ствараоце малих уметничких дела. Лепо је што су овом приликом изложени у Прокупљу и што ће се наш град помињати и по овој великој манифестацији, коју смо заједничким снагама реализовали, рекла је директорка Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“, Весна Тодоровић, која је, заједно са својим колективом, била веома добар домаћин својим гостима.

 

Да је тако, потврдио је и председник Савеза ученичких задруга Србије Слободан Поповић. Он је овом приликом похвалио Школу „Ћићко“, али и Град Прокупље и истакао да баш овако треба организовати једну манифестацију која је веома важна за ученике, али и школе, јер им може помоћи у остваривању неких циљева.

-Веома је лепо да смо овде, на отвореном, видели најразличитије, веома креативне ученичке производе. До сад је била пракса да се Смотре одржавају у спортским халама. Лепо је видети учеснике у оволиком броју. Потрудићемо се да их буде још више. Много раније смо одлучили да оваква манифестација не треба да буде такмичарског карактера, јер по мом мишљењу, сви су данас овде победници. Њен циљ је да доведе што више људи и да они једни са другима размене идеје и искуства. То је заправо поента оваквог окупљања. Најважније је да се сви друже, да виде шта је ко направио и да можда нешто слично примене и у својој школи, а онда то исто продају и зараде неки динар, рекао је Поповић и додао да ученичке задруге треба оснивати и да је Савез ученичких задруга Србије увек расположен да помогне школама које им се обрате.

Добродошлицу учесницима из 15 школа пожелео је и заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, истакавши да је Прокупље сада најлепши град у Србији, јер су његови гости млади и талентовани ствараоци, који свакодневно вредно раде у својим школским задругама.

-Руке наших ученика и наставника из целе Србије, кроз рад у ученичким задругама, показале су колико су вредне, јер чувају српску баштину, подстичу еколошку свест и духовност. Покрећу у сваком смислу те речи и образовање младих у свим областима. Слободно можемо рећи да су ученичке задруге извор знања и вештина, које ће ученицима користити у даљем животу. Захваљујући раду у овим малим фабрикама, многи од ученика ће сигурно изабрати и свој животни позив и креирати свој и живот читаве друштвене заједнице, истакао је Пауновић и нагласио да је оно што су ученици изложили, само потврда да се у школама и задругама ради током целе школске године.

Он је поручио да су активности ђака у ученичким задругама успеле да окупе и наставнике и родитеље на једном месту.

-Сваки од ових штандова, прича причу једне вредне заједнице, која ствара на корист целог друштва. Желим вам да се и убудуће лепо дружите, да размените искуства у раду и усвојите примере добре праксе, који ће унапредити ваш и рад ученичких задруга у вашим школама. Моје жеље су и да овде стекнете нове пријатеље, са којима ће вас везивати пријатељство за цео живот и које ће вас стално враћати у наш град, нагласио је заменик Пауновић.

Ученици, који су били део ове велике манифестације, обећали су да ће наставити вредно да раде на развоју својих школских задруга и да ће редовно учествовати на оваквим изложбама, на којима ће се похвалити својим малим делима, која су стрпљиво, улажући пуно труда и енергије, стварали у току године.

Величина слова: