Prokupački poljoprivrednici na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu
17. maja 2019.
Veliki uspeh odbojkašica Topličanina
20. maja 2019.
Prikaži sve

Republička smotra učeničkih zadruga održana u Prokuplju

Republička smotra učeničkih zadruga, koja je za vikend održana u Prokuplju, okupila je učenike osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije. Slučajni prolaznici, ali i oni koji su sa namerom krenuli u šetnju, imali su priliku da u centru grada posete nekoliko učeničkih štandova, na kojima su bili izloženi različiti, maštoviti i kreativni proizvodi učesnika ove Smotre. Bilo je tu svega, od različitih suvenira, koji će one koji su ih kupili podsetiti na ovaj lep događaj, do vrlo lepih ženskih tašni, koje su izložili učenici iz Novog Pazara. Na samom ulasku u prokupačko šetalište, dobrodošlicu posetiocima, ali i svima onima koji su poželeli da se osveže i nečim posluže, poželeli su učenici Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, koji su već odavno poznati po tome da vrlo vešto pripremaju različita slatka i slana peciva.

  

-Došla su nam deca iz svih krajeva naše zemlje. Drago nam je da smo domaćini učesnicima iz Odžaka, Tavankuta, Obrenovca, Srpskog Miletića, Niša, Novog Pazara, Vladičinog Hana, Bačkog Brestovca, Bačkog Gračca i Lalića. Mi smo se potrudili da budemo dobri domaćini, ali nam je Grad Prokuplje omogućio da se pod njegovim pokroviteljstvom ova važna i značajna učenička Smotra održi baš kod nas. Mi, kao domaćini, veoma smo zadovoljni što smo mogli da ugostimo ove vredne i spretne stvaraoce malih umetničkih dela. Lepo je što su ovom prilikom izloženi u Prokuplju i što će se naš grad pominjati i po ovoj velikoj manifestaciji, koju smo zajedničkim snagama realizovali, rekla je direktorka Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“, Vesna Todorović, koja je, zajedno sa svojim kolektivom, bila veoma dobar domaćin svojim gostima.

 

Da je tako, potvrdio je i predsednik Saveza učeničkih zadruga Srbije Slobodan Popović. On je ovom prilikom pohvalio Školu „Ćićko“, ali i Grad Prokuplje i istakao da baš ovako treba organizovati jednu manifestaciju koja je veoma važna za učenike, ali i škole, jer im može pomoći u ostvarivanju nekih ciljeva.

-Veoma je lepo da smo ovde, na otvorenom, videli najrazličitije, veoma kreativne učeničke proizvode. Do sad je bila praksa da se Smotre održavaju u sportskim halama. Lepo je videti učesnike u ovolikom broju. Potrudićemo se da ih bude još više. Mnogo ranije smo odlučili da ovakva manifestacija ne treba da bude takmičarskog karaktera, jer po mom mišljenju, svi su danas ovde pobednici. Njen cilj je da dovede što više ljudi i da oni jedni sa drugima razmene ideje i iskustva. To je zapravo poenta ovakvog okupljanja. Najvažnije je da se svi druže, da vide šta je ko napravio i da možda nešto slično primene i u svojoj školi, a onda to isto prodaju i zarade neki dinar, rekao je Popović i dodao da učeničke zadruge treba osnivati i da je Savez učeničkih zadruga Srbije uvek raspoložen da pomogne školama koje im se obrate.

Dobrodošlicu učesnicima iz 15 škola poželeo je i zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, istakavši da je Prokuplje sada najlepši grad u Srbiji, jer su njegovi gosti mladi i talentovani stvaraoci, koji svakodnevno vredno rade u svojim školskim zadrugama.

-Ruke naših učenika i nastavnika iz cele Srbije, kroz rad u učeničkim zadrugama, pokazale su koliko su vredne, jer čuvaju srpsku baštinu, podstiču ekološku svest i duhovnost. Pokreću u svakom smislu te reči i obrazovanje mladih u svim oblastima. Slobodno možemo reći da su učeničke zadruge izvor znanja i veština, koje će učenicima koristiti u daljem životu. Zahvaljujući radu u ovim malim fabrikama, mnogi od učenika će sigurno izabrati i svoj životni poziv i kreirati svoj i život čitave društvene zajednice, istakao je Paunović i naglasio da je ono što su učenici izložili, samo potvrda da se u školama i zadrugama radi tokom cele školske godine.

On je poručio da su aktivnosti đaka u učeničkim zadrugama uspele da okupe i nastavnike i roditelje na jednom mestu.

-Svaki od ovih štandova, priča priču jedne vredne zajednice, koja stvara na korist celog društva. Želim vam da se i ubuduće lepo družite, da razmenite iskustva u radu i usvojite primere dobre prakse, koji će unaprediti vaš i rad učeničkih zadruga u vašim školama. Moje želje su i da ovde steknete nove prijatelje, sa kojima će vas vezivati prijateljstvo za ceo život i koje će vas stalno vraćati u naš grad, naglasio je zamenik Paunović.

Učenici, koji su bili deo ove velike manifestacije, obećali su da će nastaviti vredno da rade na razvoju svojih školskih zadruga i da će redovno učestvovati na ovakvim izložbama, na kojima će se pohvaliti svojim malim delima, koja su strpljivo, ulažući puno truda i energije, stvarali u toku godine.

Veličina slova: