Šest decenija rada i postojanja Doma učenika, za građane Prokuplja poklon koncert
8. aprila 2019.
Predstava “Pažljivko” i u Prokuplju
8. aprila 2019.
Prikaži sve

Romi ponosni što žive u Prokuplju

-Zahvaljujući svestranoj pomoći lokalne samouprave, položaj Roma iz godine u godinu je sve bolji. Prokuplje je jedan od retkih gradova, gde Romi mogu biti ponosni što žive i rade u ovoj lokalnoj zajednici, izjavio je povodom Svetskog dana Roma potpredsednik Nacionalnog saveta Roma Srbije Saša Ališanović.

Prema njegovim rečima, pripadnici ove nacionalne manjine bili su uključeni u relizaciju mnogih projekata u gradu.

-Dobro je što se sve veći broj pripadnika romske nacionalne manjine školuje na svim nivoima. Kancelarija za pripadnike nacionalnih manjina, koja je otvorena uz pomoć Grada Prokuplja pre šest godina, opravdala je svoje postojanje. Isto tako, imamo odličnu saradnju sa svim javnim ustanovama u gradu, rekao je Ališanović.

Čestitajući 8. april, Svetski dan Roma, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović rekao je da se lokalna samouprava trudi da svim građanima omogući bolje uslove života i rada.

-Za poboljšanje statusa Roma, nije dovoljna samo pomoć lokalne samouprave, već i oni sami treba da urade svoj deo posla. Tu prvenstveno mislim na obrazovanje. Već sada imamo mališane koji postižu dobre rezultate u osnovnim, srednjim i visokim školama, pa i na fakultetima. Ulaganje u njihovo obrazovanje je ulaganje u njihovu budućnost. Na ovaj način, pripadnici ove nacionalne manjine neće zavisiti više od socijalne pomoći, kaže Simonović i dodaje da lokalna samouprava izdvaja velika sredstva za projekte koje realizuju romska udruženja.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije, romsko naselje na lokalitetu “Mala Guba” dobilo je sasvim novi izgled.

-Izgradnjom bedema na reci Toplici, više neće dolaziti do plavljenja kuća na ovom lokalitetu. Izgradnjom kanalizacione, vodovodne i putne mreže, ovaj deo Prokuplja dobiće lepši izgled, rekao je gradonačelnik Simonović i dodao da svoja prava, Romi mogu da ostvare i preko svoje Kancelarije, koja se nalazi u zgradi Gradske uprave u Prokuplju.

Veličina slova: