Na Topličkoj akademiji strukovnih studija u Prokuplju održano je savetovanje na temu „Spoj sadašnjosti i budućnosti proizvodnje šljive i višnje na jugu Srbije”.
Organizator ovog skupa je Savetodavna agencija „Agronom SOS“, koja je na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi u Prokuplju okupila poljoprivredne stručnjake iz oblasti voćarstva, sa ciljem da ukaže na značaj sinergije tradicionalne i savremene proizvodnje voća, posebno šljive i višnje po kojima je jug Srbije prepoznatljiv.
-Velika nam je čast i zadovoljstvo da možemo na Topličkoj akademiji da organizujemo ovo savetovanje na kojem smo predstavili sadašnjost a ujedno i budućnost proizvodnje koštičavog voća. U okviru diskusije čuli smo koliko tehničkih stvari treba da bude ispunjeno kako bi jedan zasad bio funkcionalan, kako u vidu proizvodnje, tako i u vidu prerade i samog finalnog proizvoda, kazao je dipl.inž. voćarstva, Stanko Simović, predstavnik Agronoma SOS.

Veroslava Kocić, dipl. inž.poljoprivrede na Topličkoj akademiji strukovnih studija je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost svim učesnicima ovog skupa koji su govorili o tradicionalnim i novim metodama u voćarskoj proizvodnji i zahvalila se predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na učešću u diskusiji i podršci koje pruža razvoju poljoprivrede.

O ovoj veoma važnoj temi za toplički kraj i ceo jug Srbije gde je u velikoj meri zastupljena proizvodnja koštičavog voća, posebno šljive i višnje, govorili su Aleksandar Tabaković (Ministarstvo poljoprivrede), Milica Janković, savetnica u Ministarstvu poljoprivrede, Nikola Mihajlović (Zadružni savez Srbije), Željko Todorović (Hobi oplemenjivač), Miloš Vujisić, dr Saša Petrović i dr. U drugom delu panel diskusije bilo je reči o budućnosti voćarske proizvodnje šljive i višnje, a organizovana je i degustacija raznih pića proizvedenih od šljive i višnje.
