Стање у Бресници редовно, воде има довољно
26. марта 2019.
Смех је лек: Колективна прослава рођендана у Дому за старе
26. марта 2019.
Прикажи све

Семинар о културним добрима и музејским предметима у Музеју у Прокупљу

У Народном музеју Топлице по први пут је одржан дводневни семинар за музејске раднике на тему „Културна добра и музејски предмети“. Предавач је био руководилац матичне службе Музеја Војводине Илија Комненовић.

-Основни циљ моје посете Прокупљу и овдашњем Музеју јесте да убрзамо процес рада на дигитализацији културног наслеђа, односно културних добара. Настојимо да јединственим системом на територији целе Србије, на што лакши начин, за добробит свих нас, музејска документа доведемо у стање исправности. Наслеђе српског народа, али и свих оних који живе на овим просторима, треба да буде на прави начин заштићено, уз поштовање Закона о културним добрима. У њему се прецизира да све треба да буде јавно и доступно свима нама који живимо у овој земљи, чиме ћемо показати којим богатством и чиме располажемо, рекао је Комненовић.

Он је изразио наду да ће, укључивањем свих музеја у Музејски информациони систем Србије, овај процес бити завршен у наредних пет година.

-Надам се да ћемо успети да попишемо сву музејску грађу и културна добра. Цео ток овог процеса урадићемо према смерницама Министарства културе Владе Републике Србије. На овај начин ћемо наше културно богатство ставити на место које му одговара и припада и то ће бити нешто што нас као народ чини посебним, истакао је Комненовић.

Он је нагласио да ће се у току трајања семинара и разговора са музејским радницима усредсредити на покретна културна добра, али и нематеријално културно наслеђе из Топлице, које још, како наводи, није пријављено код Унесковог културног наслеђа.

Директор Народног музеја Топлице, Дарко Жарић, је овом приликом истакао да ће по завршетку сређивања музејских збирки бити познат целокупни попис културних добара.

Овом семинару присуствовала је и члан Градског већа за културу Милица Ерић.

Величина слова: