Чланови еколошке секције Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“, на најбољи начин су обележили су светски Дан хране кроз припремање и излагање искључиво здравих и укусних оброка и специјалитета, на својеврсној изложби коју су организовали у својој школи.
Они су заједно са својим професорима биологије Дејаном Живковићем и Маријом Антић и својим мајкама и бакама припремили здраву у укусну храну и понудили је својим вршњацима.
У акцији су учествовали ученици шестог и седмог разреда који су уз помоћ својих старијих чланова припремили храну по традиционалним рецептима на тај начин спојивши традицију, корисно и здраво и подсетили на нека старинска, готово заборављена јела, пецива и слаткише чија се припрема заснива на коришћењу здравих и природних састојака, пропагирајући на тај начин здраву и правилну исхрану.
Тако су се на богатом менију који су ученици поставили у холу школе нашле погаче, пењурлије, пите од зеља, коприве, кромпира, јабуке, вишње, кифлице, биљне пљескавице, сармице у листу винове лозе, разни колачи, мед, затим природни сокови од зове, коприве, вишње, купине, чајеви од дивље нане, вранилове траве и камилице, и воће јабуке, грожђе, лешник, орах, бадем, као и егзотични плодови кивано и куруба.
Радило се о јелима које су спремале баке и мајке по традиционалним рецептима који се из генерације у генерацију преносе у свакој породици али и о специјалитетима које су деца припремала на часовима са професорима у природи, тако што су сакупљали здраву храну и плодове из природе и неке термички обрађивали а од неких спремали здраве свеже биљне оброке.
Како је рекао професор Живковић ово је била прилика да подсете своје ђаке на важност да се води рачуна о здравој исхрани од најраније доби, јер то им омогућава не само правилан раст и развој, већ и успех, срећу и дуг живот.
–Правилна исхрана и здравље кроз културу живљења је мото који је усвојила ОШ „Ћићко“ и који се примењује кроз разне манифестације, трибине, предавања и пројекте, истакао је професор Дејан Живковић.
У Србији се светски Дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије.