Članovi ekološke sekcije Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“, na najbolji način su obeležili su svetski Dan hrane kroz pripremanje i izlaganje isključivo zdravih i ukusnih obroka i specijaliteta, na svojevrsnoj izložbi koju su organizovali u svojoj školi.
Oni su zajedno sa svojim profesorima biologije Dejanom Živkovićem i Marijom Antić i svojim majkama i bakama pripremili zdravu u ukusnu hranu i ponudili je svojim vršnjacima.
U akciji su učestvovali učenici šestog i sedmog razreda koji su uz pomoć svojih starijih članova pripremili hranu po tradicionalnim receptima na taj način spojivši tradiciju, korisno i zdravo i podsetili na neka starinska, gotovo zaboravljena jela, peciva i slatkiše čija se priprema zasniva na korišćenju zdravih i prirodnih sastojaka, propagirajući na taj način zdravu i pravilnu ishranu.
Tako su se na bogatom meniju koji su učenici postavili u holu škole našle pogače, penjurlije, pite od zelja, koprive, krompira, jabuke, višnje, kiflice, biljne pljeskavice, sarmice u listu vinove loze, razni kolači, med, zatim prirodni sokovi od zove, koprive, višnje, kupine, čajevi od divlje nane, vranilove trave i kamilice, i voće jabuke, grožđe, lešnik, orah, badem, kao i egzotični plodovi kivano i kuruba.
Radilo se o jelima koje su spremale bake i majke po tradicionalnim receptima koji se iz generacije u generaciju prenose u svakoj porodici ali i o specijalitetima koje su deca pripremala na časovima sa profesorima u prirodi, tako što su sakupljali zdravu hranu i plodove iz prirode i neke termički obrađivali a od nekih spremali zdrave sveže biljne obroke.
Kako je rekao profesor Živković ovo je bila prilika da podsete svoje đake na važnost da se vodi računa o zdravoj ishrani od najranije dobi, jer to im omogućava ne samo pravilan rast i razvoj, već i uspeh, sreću i dug život.
–Pravilna ishrana i zdravlje kroz kulturu življenja je moto koji je usvojila OŠ „Ćićko“ i koji se primenjuje kroz razne manifestacije, tribine, predavanja i projekte, istakao je profesor Dejan Živković.
U Srbiji se svetski Dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.