Gostoljubivost na svakom koraku
29. avgusta 2018.
U ponedeljak počinje drugi upisni rok
30. avgusta 2018.
Prikaži sve

Stanovanje najveći problem Roma

U organizaciji Društva Roma Prokuplje danas je održan sastanak  čija je tema bila pokretanje aktivnosti za unapređenja života Roma u Prokuplju . Sastanak su inicirali  predstavnici ovog Udruženja, Dejan Živković i Saša Ališanović, sa članovima komiteta romskih zajednica u Prokuplju.

Pored predstavnika lokalne samouprave i ustanova koje su uključene u rešavanje problema romskog stanovništva, današnjem sastanku prisustvovao je i predsednik Stalne konferencije romskih udruženja građana-Liga Roma, Kenan Rašitović, koji je ovom prilikom istakao da su obrazovanje i stanovanje najveći problemi romskog stanovništva i da su oni skoro identični u svim opštinama i gradovima u Srbiji.

-U narednom periodu sve naše aktivnosti usmerićemo ka unapređenju stanovanja romske populacije.  Paralelno će se rešavati i problem obrazovanja, gde smo već učinili veliki pomak, što znači da je broj obrazovanih Roma iz godine u godinu sve veći. Tu su i  mnogi drugi problemi, ali mislim da su osnovni životni uslovi, pre svega redovno snabdevanje vodom, kanalizacija, put, iznad svih problema.

Ovom prilikom istaknuto je da je Opština Prokuplje  prepoznala probleme svojih sugrađana u naselju koje je decenijama plavnjeno, a u nastojanju da reši taj problem, izradila kvalitetan projekat koji je odobren od strane Evropske unije. Vrednost projekta kojim će se trajno regulisati rečno korito Toplice i Staržavačke reke je 1.200.000 evra, a za 10 najugroženijih romskih porodica  biće izgrađeni stambeni objekti.

-Realizacija projekta“ Poboljšanje uslova života Roma“ je nedavno počela i radovi se uveliko odvijaju na  području naselja Mala Guba. U okviru projekta biće izgrađen nasip na Stražavačkoj reci u dužini od 167 metara i oko 250 metara na reci Toplici, kao i čišćenje rečnog korita u dužini od 800 metara, kazala je koordinator projekta Jasmina Božilović.

 

 

 

Veličina slova: