Стефан Мирковић из Прокупља четири пута годишње даје крв
8. октобра 2019.
Градоначелник Прокупља Александар Симоновић примио делегацију из побратимљеног француског града Епона
8. октобра 2019.
Прикажи све

Стихови за најмлађе Прокупчане у „Дечијој недељи“

Дом културе „Радивој Увалић Бата“ је и ове године, интересантним садржајима, обогатио  недељу у којој се обележава манифестација „Дечија недеља“, која је посебно важна за наше најмлађе суграђане, којима је и посвећена.

Тим поводом су јуче прокупачки ђаци прваци, у преподневним сатима у Дому културе, били и домаћини и публика, песницима из Ниша. Кроз програм „Поздрав првацима“, своје стихове су за њих одабрали и казивали дечији песници Драган Маринковић, Миња Илијева и Драгана Станојевић. Најмлађи Прокупчани су уживали у стиховима ових песника, дружећи се са својим другарима, на једном од најлепших часова поезије, који Дом културе традиционално организује у „Дечијој недељи“.

      

Своје стихове, љубитељима писане речи у овој важној недељи, даривали су и млади књижевни таленти Прокупља, у вечери под називом „Тренутак, рецимо поезије“. У овом програму су учествовали предшколци и основци, млади ствараоци и рецитатори. Вече је отворено песмом Иване Ђурковић, под називом „Да дете свако-право ужива лако“, што је и слоган овогодишње „Дечије недеље“, а стихове је говорила Наталија Илић.

Ово вече, које су ови млади и талентовани ствараоци посветили једни другима, али и својим суграђанима, улепшали су наступи Неде Милосављевић и Нађе Стојиљковић из Музичке школе „Корнелије Станковић“, које су извеле две песме.

Манифестација „Дечија недеља“ се одржава сваке године у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да се развијају и одрастају у што бољим условима.

Ове године, „Дечија недеља“ обележава значајан јубилеј, 30 година Конвенције Уједињених нација о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области људских права који се тиче детета, као и најшире прихваћеног правног инструмента за заштиту људских права.

 

Величина слова: