Спортски викенд
27. септембра 2019.
„Дани европске баштине“ испунили очекивања Прокупчана
27. септембра 2019.
Прикажи све

Сузбијањем корова до бољег и квалитетнијег плода

-Да би се добио добар и квалитетан пољопривредни производ, неопходно је предузети многе мере, као што су анализа земљишта, одабир семенског материјала, здраве и сертификоване саднице, агротехничке, заштитне и друге мере, изјавио је саветодавац за заштиту биља у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу Маринко Јовичић и додао да је ово период када се ради на сузбијању корова.

Иначе, коров током лета завршава свој генеративни циклус и оставља семе које треба сузбити на усевима. Поред једногодишњих семенских корова, сузбијају се и вишегодишњи корови, као што су сирак ризомски, паламида, пиревина, зубача и други.

Јовичић пољопривредницима препоручује да за сузбијање корова користе средства на бази тотала, у количини од шест до осам литара по хектару.

-Након третирања стрништа против корова, потребно је урадити заоравање, никако спаљивање жетвених остатака, и употребити азотна ђубрива. Заоравањем се уносе преостали делови биљака после жетве, што представља једну врсту слабијег ђубрења, изјавио је Јовичић и закључио да се на овај начин убрзава минерализација биљних остатака, те се тако биљкама обезбеђује више лако приступачне хране.

Величина слова: