Prokuplje spremno dočekuje sneg
19. novembra 2018.
Deca iz Predškolske ustanove „Neven“ u poseti KOC-u
20. novembra 2018.
Prikaži sve

Toplica pogodna za razvoj pčelarstva

Kako razviti pčelarstvo? Kako unaprediti?

O svemu ovome zamenik predsednika opštine Prokuplje, Miroljub Paunović, razgovarao je sa novoizabranim predsednikom Udruženja pčelara “Pčelica” Branimirom Denićem.

Paunović je istakao da je pčelarstvo izuzetno važna grana poljoprivrede i da je lokalna samouprava na razne načine pružala pomoć pčelarskim udruženjima.

-Imali smo konkurse za dodelu sredstava iz lokalnog budžeta za nevladine organizacije i udruženja, javne pozive za poljoprivredu… Lokalna samouprava je, na osnovu projekata i programa, u poslednjih nekoliko godina dodeljivala sredstva pčelarskim udruženjima i pojedinim pčelarima, izjavio je Paunović i naglasio da će se ta finansijska podrška nastaviti i u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, neophodno je da pčelari, putem kontinuirane edukacije, unaprede proizvodnju. Pre svega, važno je da, razmenom iskustava sa drugim udruženjima iz Srbije, prošire lepezu svojih proizvoda.

-Veći stepen prerade meda i drugih pčelinjih proizvoda, dobar dizajn i marketing mogu znatno doprineti većoj finansijskoj dobiti. Zbog toga je neophodno da pčelari u svojim pčelinjacima primene nove tehnologije, koriste savremeniju opremu i formiraju svoje zadruge, rekao je on i istakao da prokupačka opština i cela Toplica raspolažu izuzetno dobrim prirodnim resursima za razvoj pčelarstva, a samim tim i proizvodnju raznih vrsta kvalitetnog meda.

Predsednik Udruženja “Pčelica”, koje je formirano pre 42 godine, Branimir Denić, informisao je Paunovića o nedavno sprovedenoj tradicionalnoj akciji “Dani meda- Prokuplje 2018” i planovima za naredni period.

-Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme, građani Prokuplja mogli su, osim kupovine proizvoda po nižim cenama, da se upoznaju sa tehnologijom pčelarenja, rekao je on i dodao da je jedan od strateških ciljeva organizacije da se što više mladih pčelara uključi u rad Udruženja.

 

Veličina slova: