Изложба у част Братислава Ристића
27. септембра 2018.
Историјски квиз у част Гвозденом пуку
27. септембра 2018.
Прикажи све

Трибина о безбедности најмлађих у саобраћају

У прокупачком Дому културе уз подршку Општине Прокупље одржана је трибина за ђаке прваке, али и њихове родитеље под називом „Безбедност деце у саобраћају. На ову тему ученицима прокупачких школа, њиховим родитељима и учитељима, говорили су саобраћајни инжењер, главни надзор за саобраћај у Србији Марина Липовац Танасковић, психолог Марија Стошић и представник Полицијске управе Прокупље Дарко Лазић.

Иницијатор овог пројекта који носи назив „Безбедност деце у саобраћају“ је директор фирме „Коцић градња“ из Мерошине Валентина Коцић. Према њеним речима ово је друга трибина коју организују на југу Србије. Прва је одржана у мају ове године у Нишу, а планирају да наредне буду у Књажевцу, Пироту и Белој Паланци.

Говорећи присутнима о факторима који утичу на безбедност деце у саобраћају, Липовац је изнела податак, који према Светској здравственој организацији каже да сваке године у свету погине 500 деце на дан, а да је у последње три године у нашој земљи тај број био 35.

-Фактори који утичу на децу у саобраћају су родитељи, наставници и касније медији. Када родитељ има позитиван став о саобраћају онда он то преноси на дете. Међутим бројне студије су показале да родитељи знају много тога о саобраћају и преносе на своје дете, али када су у присуству детета, онда то мало забораве. Тако имамо рецимо три четвртине родитеља који у присуству деце не прелазе улицу на пешачком прелазу, претрчавају улицу тамо где нема обележених зебри и раде све оно што говоре свом детету да не треба да  ради.  Пракса је показала да ће дете више да научи из нашег понашања, него из онога што му се говори, зато је потребно  прво да сами променимо понашање да би и деца то учинила, рекла је на данашњој трибини саобраћајни инжењер Марина Липовац.

Она је додала да  оно што учитељи могу да ураде у раду са децом када је саобраћај у питању, јесте да кроз различите лекције на часовима из предмета „свет око нас“ или ликовног, ураде теме које су везане за саобраћај и њихову безбедност.

– Позитивним кампањама, предавањима о којима ће се писати и чути, медији могу да помогну да се лакше и брже сазна о евентуалним новинама које ће помоћи свим учесницима у саобраћају, а посебно оним најмлађима о којима данас причамо. Локална самоуправа такође може да учествује у свему томе награђујући децу за учествовање у различитим акцијама и пројектима, кроз које ће учити и о томе како да буду сигурни  на путу од куће до школе у првим школским данима, али и касније, истакла је Липовац.

Представник Полицијске управе Прокупље Дарко Лазић је овом приликом истакао да се на територији општине Прокупље спроводи акција „Школа“ у току читаве школске године, док се у другим градовима спроводи само у току септембра месеца.

-Наша деца и њихова безбедност су нам најважнији задатак који имамо свакодневно. Поред тога што будним оком прате њихово кретање и безбедност поред школа, наши полицијски службеници  су се укључили и у различите акције као предавачи.Тако је за 650 ученика четвртог и шестог разреда прошле године одржано  89 предавања. Наша полицијска управа не брине само о најмлађима, већ и о свим осталим учесницима у саобраћају, а посебно о свршеним средњошколцима, који у том временском периоду обично у ауто школама полажу возачки испит, истакао је Лазић и додао да је за њихов рад веома битна сарадња са локалном самоуправом, али и ауто школама и учитељима и професорима.

Он је овом приликом позвао и родитеље својих најмлађих суграђана да се обрате полицијској управи за све што им је потребно или нејасно у вези са безбедношћу њихове деце у саобраћају. Лазић је најавио да ће у циљу боље сарадње са родитељима организовати акције које ће имати за циљ подизање свести код деце свих узраста, али и одраслих о безбедности у саобраћају.

Овом приликом присутнима је емитован филм „Пажљивко“ који је приказао како се треба понашати у саобраћају.

Председник Општине Прокупље Александар Симоновић се захвалио иницијатору ове трибине Валентини Коцић што је била гост нашег града и на овај начин још једном скренула пажњу на то колико је битно поштовати прописе у саобраћају, како би сви били подједнако безбедни.

Симоновић је њој, али и директорима прокупачких основних школа и представницима ауто школа уручио захвалнице као знак досадашње успешне сарадње.

Најбољим ликовним ствараоцима, који су сликали на тему „Безбедност деце у саобраћају“, Уни Милосављевић, Николи Вељковићу и Стојану Петровићу додељене су награде.

Величина слова: