Rukometašice do boda u derbiju
9. decembra 2019.
Završen Festival „Lektirići eks ju fest“ u Prokuplju
9. decembra 2019.
Prikaži sve

Tribina o nasilju nad ženama

„Borba protiv nasilja nad ženama“, tema je tribine koja je danas održana u Centru za socijalni rad u Prokuplju, u okviru kampanje „16 dana aktivizma“ i realizacije Romakted programa.

Stručni radnici Centra za socijalni rad, pedagog Aleksandra Stojanović i psiholog Srđan Anđelković, upoznali su prisutne sa pojmom „nasilje u porodici“ i ovlašćenjima koje ova ustanova ima u slučaju prijave nasilja.

-Danas se otvorenije govori o ovoj temi, sa ciljem da se žene osnaže i prijave nasilje. U tom slučaju, Centar za socijalni rad preduzima prve korake da zaštiti žrtvu nasilja. To znači da će radnik saslušati žrtvu, proceniti rizik i obezbediti privremeni smeštaj. Takođe, ova ustanova je ovlašćena i da ekonomski i socijalno osnaži ženu koja je pretrpela nasilje u porodici, ali i da slučaj prijavi nadležnim organima, kazala je pedagog Aleksandra Stojanović.

-Povezanost Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva je od velikog značaja u borbi protiv nasilja u porodici, tako da se na mesečnom nivou, po potrebi, organizuju sastanci predstavnika ovih ustanova. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, omogućuje policiji preveniranje nasilja. To znači da će, ukoliko postoje  pretnje, sumnje, nagoveštaji da će se desiti nasilje, policija izreći mere kao što su zabrana komunikacije, iseljenje iz stana, kako bi se sprečila eventualna mogućnost da dođe do nasilja.   Usvajanjem novih zakona, država je najozbiljnije pristupila sprečavanju nasilja u porodici, ali je na svakom pojedincu da prepozna nasilje, prijavi i doprinese da ne dođe do tragičnog ishoda, istakao je psiholog Srđan Anđelković.

Od početka godine, u Srbiji je ubijeno 28 žena, a u 15 slučajeva ubistava nije bilo ranijih prijava nasilja u porodici.

Veličina slova: