Због најављених високих температура, овог викенда се очекује рекордна посета прокупачком базену
9. августа 2019.
ЈКП „Хамеум“ набавило ново возило „канал-џет“
12. августа 2019.
Прикажи све

Тропске врућине сметају хроничним болесницима

Иако тропске врућине негативно утичу на здравље, посебно хроничних пацијената, из Дома здравља саопштили су да је број грађана који ових дана траже хитну медицинску помоћ уобичајен и креће се у просеку од 60-70 пацијената дневно.

-Служба хитне помоћи је ових дана имала незнатно повећан број пацијената и то су углавном били хронични болесници. Велике врућине највише утичу на здравље пацијената са високим крвним притиском, астматичара, дијабетичара и психичких болесника.  Грађанима саветујемо да редовно узимају своју терапију и да у периоду од 11 до 17 часова избегавају веће физичке активности,  казала је портпарол Дома здравља Виолета Мирковић.

Из ове здравствене установе упозоравају родитеље да ових дана, када се очекује пораст температуре, посебну пажњу обрате на децу, јер све превентивне мере важе и за најмлађе суграђане.

То подразумева узимање што више течности, адекватну гардеробу и често проветравање просторија, као и боравак у расхлађеним просторијама. Посебно треба упозорити родитеље да не остављају децу у затвореним аутомобилима, чак иако су климатизовани, али и да у расхлађеном простору не сме да буде разлика између спољашње и унутрашње температуре већа од седам степени.

Високе температуре опасне су и за возаче, те се тако саветује да на пут крећу одморни и да током вожње праве честе паузе.

-Желим да истакнем да су наши пацијенти веома дисциплиновани и да се придржавају наших савета, тако да у овом периоду нисмо  имали алармантна стања, већ је број пацијената уобичајен за овај период, истакла је портпарол Дома здравља у Прокупљу Виолета Мирковић.

Величина слова: