Posle tromesečne letnje pauze, narodna kuhinja počela sa radom
9. septembra 2019.
Zadovoljni prinosima na školskoj ekonomiji
9. septembra 2019.
Prikaži sve

U susret ovogodišnjim „Danima evropske baštine“

Narodni muzej Toplice ovih dana uveliko radi na pripremi programa, kojim će obeležiti „Dane evropske baštine 2019“, u našem gradu.

To je manifestacija koja se svake godine u septembru održava u mnogim zemljama Evrope. U Srbiji se održava od 2002. godine, a ovaj put je zakazana za 25. i 26. septembar.

-Njen cilj je da se kulturno nasleđe prikaže, na njega podseti i sa njim upozna domaća i međunarodna javnost. Mesec kulture je prilika da se sagledaju sličnosti i raznovrsnost zajedničkog nasleđa kontinenta u okviru jedne, na nacionalnom nivou unapred definisane glavne teme. Nosilac centralne evropske proslave  svake godine je druga zemlja, a pošto se programi odvijaju u svakoj zemlji u više gradova, bira se grad koji će za tu godinu biti domaćin otvaranja manifestacije. Preporuke Saveta Evrope i Evropske komisije, organizacija koje su ustanovile manifestaciju, jesu da se program osmisli tako da se domaće nasleđe sagleda u evropskoj perspektivi i da se upoznaju dostignuća drugih naroda po istom pitanju, kako bi rasla svest o zajedničkom evropskom identitetu, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

Najvažnija je ipak osnovna ideja, koja kaže da kultura u ovim danima, postaje dostupna svima.

-Posebni programi se pripremaju za različite uzrasne kategorije, kao i prethodnih godina, pa tako i deca i mladi imaju njima prilagođene sadržaje. „Reke, tokovi nasleđa“, „Industrijsko nasleđe–zaštita i revitalizacija“, „Jezik i pismenost“, „Kulturna riznica Evrope, kulturno nasleđe, integrativna zaštita i korišćenje nasleđa“, „Evropska godina kulturnog nasleđa–umetnost deljenja“ neke su od tema koje su u proteklim godinama bile centralne za vreme srpskih Dana evropske baštine. Ovogodišnja, vrlo inspirativna i izazovna tema je „Umetnost i zabava-nasleđe u fokusu“, a njome će biti obuhvaćeni različiti aspekti nasleđa posvećeni umetnosti i zabavi, koji nam omogućavaju da uživamo u kulturnim sadržajima, pobegnemo iz svakodnevnog života i probudimo u sebi stvaraoce, zaštitnike nasleđa i poznavaoce umetnosti, istakla je koordinator manifestacije „Dani evropske baštine“ Marijana Ostojić.

Ona je naglasila da je to široka tema koja pokriva vizuelne umetnosti, bioskop, cirkus, sajmove, ples, proslave, festivale, igre, čitanje, muziku, fotografiju, radio, televiziju, pozorište, turizam i sport.

-Ideja je da se građanima omogući da posete i istraže nasleđe koncertnih dvorana, pozorišta, bioskopa, da nauče sve o kostimima, instrumentima i predmetima, koji čine deo istorijskog ili živog nasleđa, dodala je Ostojić.

Muzej želi da nastavi saradnju sa kulturno-obrazovnim institucijama grada Prokuplja i ovim putem poziva sve koji žele da se uključe u obeležavanje jedne od najdugotrajnijih i najmasovnijih evropskih manifestacija, koja promoviše kulturno nasleđe, da se jave najkasnije do 20. septembra.

Veličina slova: