Jedna od najboljih godina
27. avgusta 2018.
Disciplina lovaca na zavidnom nivou
28. avgusta 2018.
Prikaži sve

U znak sećanja na dan kada je rođen Drainac

Na dan rođenja pesnika iz Trbunja Radojka Jovanovića 26. avgusta, (čije umetničko ime je Rade Drainac), a tri godine uoči stogodišnjice od objavljivanja knjige pesama „Afroditin vrt“, prokupačko Književno društvo „Rade Drainac“, krenulo je u nesvakidašnji pohod do rodne kuće  ovog velikog pesnika. Ovaj nesvakidašnji događaj organizovan je pod sloganom „Od Doma kulture do Drainčeve rodne kuće“.

Trojica biciklista i nekoliko pesnika, na dan rođenja velikog Drainca, posetilo je njegovu rodnu kuću u Trbunju, tamo gde je, sasvim slobodno možemo reći, počela  toplička književnost.

Svoju prvu knjigu pesama „Afroditin vrt“ ovaj nadaleko čuveni, ali i osporavan pesnik, štampao je u Prokuplju samo u tri primerka davne 1921. godine. Tako su simbolično u ovaj pohod krenula  trojica biciklista do Trbunja i nazad. Na 26. avgust 1899. godine, dan kada je rođen najveći toplički i jedan od najznačajnijih srpskih pesnika, podsetili su na ovaj način Nebojša Savić, Jovan Stamenković i Saša Milovanović.

U Drainčevoj rodnoj kući svoje i stihove ovog velikog topličkog pesnika i boema  kazivali su Zorica Prentić,Tijana Petrović, Ivana Đurković, Milivoje Krstić, Dragan Ognjanović i Milutin Milošević.

Obeležavanje nove stranice topličke kulturne istorije na ovaj način, izmamilo je nadu i obećanja Doma kulture kao organizatora, ali i svih učesnika, da će u narednim godinama, svakog 26. avgusta, na godišnjicu rođenja velikog Rake Drainca, na put do njegove rodne kuće u Trbunju, krenuti više poštovalaca njegovog lika i dela.

 

Veličina slova: